Изграждането на пътния възел /детелината/ „Бургас-Средец-Созопол” вече се превръща в един от основните приоритети на национален фонд „Републиканска пътна инфраструктура”. Това съобщи заместник-председателят на парламентарната транспортна комисия Румен Ангелов, като цитира новия шеф на фонда Димитър Иванов, който е бил на изслушване в комисията.
Според Ангеров промяната в отношението на кабинета към изграждането на „детелината” е резултат от силния обществен натиск и увеличаването на икономическите загуби от лошите пътища по крайбрежието.
Директорът на фонда признал, че е впечатлен и от изключително настойчивата и упорита работа на кмета на община Бургас Димитър Николов.
Общинската администрация вече е направила всичко, което е поела като ангажимент с подписването на споразумителния протокол и затова беше логично да запитам какво смята да предприеме и втората страна, т.е държавата. Като неин представител Димитър Иванов гарантира, че изграждането на пътния възел „Бургас-Средец-Созопол” и на обходния път вече са се превърнали в абсолютен приоритет за фонда, а това е повече от добра новина за бургазлии, коментира Румен Ангелов.
В момента се разпределят 1550 млн. лв. от излишъка, а за цялостното изграждане на детелината са нужни 16.5 млн. лв., за започване на работа по проектиране и изграждане на първи етап на обходния път трябват по-малко от 15 млн лв. Това са нищожни суми, при условие че разрешаването на проблема с детелината и обходния път на Бургас може да доведе до силен тласък на регионалната икономика, заяви бургаският депутат.
Марина Шиварова, БЛИЦ