С всеки изминал ден намаляват шансовете отвлеченият шеф на „Литекс” Ангел Бончев да се появи жив и здрав, твърдят криминалисти. Според добре информирани източници полицията се е примирила с този развой на нещата и вече търси къде може да е заровен трупът на изчезналия.
В случаите, когато не бъде поискан откуп до една-две седмици за изчезналото лице, то почти никога не се появява повече. Съществува обаче и вероятност откуп за отвлечения Ангел Бончев да не е поискан, защото е станал гаф. Той може да е видял нещо, което не трябва – например лицата на похитителите си, или да е разпознал гласове, които не е трябвало да чува. Това след освобождаването му може да отведе полицията до похитителите му. Също толкова вероятно обаче е отвлеченият да е скрит в необитаема къща в слабонаселено селище, докато отмине шумотевицата около изчезването му, след което да бъде поставено искане за откуп пред близките му.
Появи се и версия, че той е инсценирал отвличането си, за да спечели време, тъй като имал дългове покрай увлечението си по хазарта. Пак в тази връзка се твърди, че хора, към които шефът на „Литекс” е бил задлъжнял, преди да изчезне,


предлагат съблазнителни суми за тези, които им предоставят информация за него.

Засега с такова предложение се афишира открито само фондацията „Надежда за хората, обект на посегателства”, която разпространи по медиите, че предлага „голяма парична награда за този, които разкрие обективна информация, достоверни сведения и всякакви данни, касаещи изчезването на президента на “Литекс” Ангел Бончев”. Опитите да се открие кой стои зад тази инициатива, удрят на камък – при търсенето в системите на „Апис” и „Дакси” се установява, че няма фондация с такова наименование. Любопитство в тази посока проявяват и разследващите изчезването на Бончев, които са заинтригувани от структурата, която дублира техните функции.
Ангел Бончев е задлъжнял към кредитори заради увлечението си по хазарта, а дни преди да изчезне, е изтеглил крупна сума от "Първа инвестиционна банка", съобщава електронното издание frognews.bg. Според други източници босът на „оранжевите” е участвал в футболни залагания.

В подкрепа на твърдението, че от местонахождението на изчезналия се интересуват най-вече хора, които имат неуредени финансови взаимоотношения с него, е и фактът, че босът му Гриша Ганчев не е обявил публична оферта за предоставена информация. Според близки до групировката “Литекс” източници обаче е възложено частно разследване, което да установи истината. Ганчев полагал огромни усилия, за да изглежда незаинтересован, а всъщност бил извън себе си от яд заради посегателството

и възнамерявал да отмъсти жестоко

на хората, които са си позволили да го раздразнят по този начин.
Неволно или не, в публичното пространство се налагат два тертипа версии, които задължително се разпространяват при всеки подобен случай. Паметливи припомнят, че хронологията следва донякъде сценария с Мето Илиянски, при който първоначално се тръгна от разтревожената съпруга, която алармира висш полицейски началник. Още на следващата сутрин е предприето издирване, което удря на камък, след като се установява, че в аферата е замесен вътрешен човек, на когото Илиенски е имал доверие. Това е била причината да излезе от дома си сам, без охрана. Преди отвличането му Мето не е получавал заплахи. Твърдеше се, че е бил наказан със смърт заради убийството на Румен Маринов – Нарциса, кум на президента на „ВАИ холдинг” Георги Илиев. Някои източници твърдяха, че има замесена жена.
Тук именно се налага разликата с отвличането на Ангел Бончев. Последният има реноме на верен съпруг и всякакви истории „по тънката част” не му вървят. Не е известно и да се е занимавал с мокри поръчки по подобие на убития Милчо Бонев – Бай Миле.
Спазва се обаче правилото, че винаги,

когато бос на групировка трябва да бъде предупреден, първо се посяга на човек, на когото извънредно много държи.

Така е с Нарциса и Георги Илиев, Николай Цветин и Георги Илиев, Фатик и Илия Павлов, Фатик и Стоил Славов, Димата Руснака и Големия Маргин, Бай Миле и Маджо.

Ралица ХаджисотироваНЕ Е ОТВЛЕЧЕН, А СЕ УКРИВА?

Подалият оставка директор на Столична дирекция „Полиция” комисар Румен Стоянов първоначално заяви, че няма данни за отвличане. Това изказване цитират криминалисти, според които Бончев се укрива с цел да спечели време по някаква причина. Пак според тях босът на „оранжевите” не е посветил семейството си в замисъла, за да не бъде издаден.
Икономисти пък съветват да се следи за сделки на „Литекс” в близките седмици и до месец-два, защото това може да е причината да е извършено отвличане или покушение срещу дясната ръка на Гриша Ганчев. В това има логика след информацията, че малко след убийството на бизнесмена Борислав Георгиев, човек на Ковачки, енергийният бос се сдоби с цигарена фабрика в Босна и Херцеговина.

ТРИ БАНДИ СА СЕ СПЕЦИАЛИЗИРАЛИ В ОТВЛИЧАНИЯТА

Според полицейски сведения в страната има три действащи групи за отвличания срещу откуп на бизнесмени и техни близки. Най-силната е позиционирана в Добрич, но се изявява на територията на цяла България. Друга мощна група има във Варна. Тя е била на разпореждане на арестувания шеф на наркогрупата “Монопола” Вальо Бандита и според запознати именно тя е организирала отвличането на Рубин Коцев, а не бандата на Йоско, както се смята. За това говори, че една от използваните тайни бърлоги за държане на жертвите в плен е била използвана и при отвличането през 2003 г. на приятелката на бизнесмена Борислав Манджуков – Галя Пеева, и при отвличането на сина на добричкия бизнесмен Йордан Йорданов – Поничката – Иван Иванов.
Твърди се, че трите групи за отвличания засега действат в синхрон и между тях има споразумения за списъците с набелязаните обекти, за да не се получава дублиране, нелоялна конкуренция, а оттам – изнервяне и подялба с куршуми на територии.


Венци Стефанов:
ТОВА НЕЩО БЕЗ ЧЕНГЕТА НЕ СТАВА !

„Това нещо без ченгета не става. Знаете ли какво ми каза отговорен служител при отвличането на сина ми: “Оправяй се сам, системата е пробита от корупция... Два дни преди да предам парите за откупа, тогавашният шеф на столичната полиция Румен Стоянов е разпоредил да се спре подслушването на телефоните ми. Това е против всякаква човешка логика!”, заяви тези дни Венцеслав Стефанов, според когото няма много голям шанс полицията да стигне донякъде, ако откуп за Бончев не бъде поискан.