Земята е красиво място. Със сигурност ще започнете да го цените много повече, когато разберете колко дълго бихте оцелели из другите кътчета на Слънчевата система. Без каквато и да е защита, разбира се, пише obekti.bg.

Подсказка: не съществува място в Слънчевата система, различно от Земята, на което ще можете да оцелеете по-дълго от две минути.

Да започнем от Слънцето. Ще се изпарите на мига. „Макар че съм чувал, че ако го посетите през нощта…“, шегува се Нийл деГрас Тайсън… ;)

Меркурий – не повече от две минути, стига да задържите дъха си и да гравитирате между едната половина на планетата, която е изключително гореща, и другата – на която е леденостудено.

Венера – средната температура на планетата, по данни на NASA, е 464 градуса по Целзий. Там е по-горещо, отколкото във фурна за пица, коментира г-н Тайсън. Добрата новина е, че гравитацията там е сходна с тази на Земята, така че няма да се чувствате особено не място. Поне до момента, в който не се изпарите в рамките на 1 секунда от пристигането ви.

Земята – не е нужно да задържате дъха си. Можете да изкарате крив-ляво 80 години.

Марс – на Червената планета е доста студено, но въздухът е доста рядък. Затова студът няма да е толкова щипещ, ако Земята достигне до подобна температура (там градусите варират от 20 до -153 по Целзий). Тайсън обаче казва, че ако се облечем в добре изолиращи дрехи и задържим дъха си, можем спокойно да се разхождаме.

Юпитер – няма къде да кацнете. Ще се реете цяла вечност в атмосферата му. Или поне докато налягането на газовия гигант не ви смаже в рамките на 1 секунда.

Сатурн – също както Юпитер.

Уран и Нептун? Не, забравете. Максимум една секунда. Най-добре си стойте на Земята.