Падна тайната на "течното злато" на Средиземноморието, което всички използваме: Ако на зехтина не пише ТОВА - не го купувайте!
Често пъти се случва в магазините да пробутват нискокачествен зехтин на клиентите си, а в същото време да го отбелязват като Екстра Върджин зехтин. Можете да сложите край на тази измама, ако сте наясно с начините, които ще ви помогнат да разпознаете какъв е зехтинът на рафта.
Именно тях ще ви разкрием в този материал, за да сте сигурни при следващото пазаруване, че сте си взели зехтина, за който сте платили, и не са ви измамили.
Окачествяваният като „течно злато“ зехтин от Средиземноморието крие много тайни.
Той е сочен за една от суперхраните, които поддържат човешкия организъм здрав. В същото време той се грижи и за добрия външен вид, влизайки в състава на различни козметични продукти.
И това е полезно да се знае - Лекувайте се със зехтин - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to
За да извлечете максимална полза от зехтина обаче, той трябва да е наистина качествен.
За съжаление немалка част от маслиновото олио, което се предлага в търговската мрежа, е фалшиво.
Един от съветите, които дават експертите, е винаги да гледате етикета на бутилката, макар че в нередки случаи той също е подвеждащ.
Не плащайте повече за нискокачествени продукти.
Истинското течно злато или висококачественият зехтин трябва да е студено пресован.
Казано с други думи – на етикета на бутилката трябва да пише Екстра Върджин зехтин.
Освен това студено пресованото олио задължително има маркировка D.O.P. – de Origen Protegida.
Това значи, че произходът на зехтина е гарантиран.
А маслините, които са използвани за производството му, са висококачествени и се отглеждат само в няколко географски района в световен мащаб.
Разбира се, не очаквайте такъв зехтин да е на ниска цена. Този вид зехтин е радостта на майсторите готвачи и гастрономите.
Причината е, че той е произведен по най-високите стандарти, а качеството му се подлага на постоянна проверка.
Вероятно си задавате въпроса каква е разликата между обикновения зехтин (т.нар. салатен) и Екстра Върджин зехтина.
Разликата е, че при втория вид са запазени всички полезни вещества на зрелите маслинови плодове, в това число характерния им аромат и вкус.
Мастните киселини в студено пресования зехтин наподобяват до голяма степен на тези в майчиното мляко.
Той е подходящ не само за овкусяване на салати, а и за приготвянето на ястия.
Един от начините за разпознаване на истинския Екстра Върджин зехтин е да го поставите на студено.
Тогава, ако наистина е такъв, той се сгъстява. Ако Екстра Върджин зехтинът не се сгъсти при поставянето му в хладилник, можете да сте сигурни, че той не е чист.