Попълнете търсена ключова дума или фраза

Сериозна опасност дебне всички ни, ако не дай си Боже в България има война или голяма заплаха

https://blitz.bg/daydzhest/seriozna-opasnost-debne-vsichki-ni-ako-ne-day-si-bozhe-v-blgariya-ima-voyna-ili-golyama-zaplakha_news630945.html Blitz.bg

Голяма част от населението не разпознават сигналите на сирените и не знае къде са убежищата

София, България 04 Окт. 2018, 18:07 2206 прочита 0 коментара
Голяма част от българите не разпознават сигналите на сирените и не знаят какво да правят при евентуална опасност. Това е установено след проверката на сирените в 11 града, която бе направена преди дни.

Градовете са Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София и Враца. Сирените свиреха профилактично и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй", а сигналите бяха съпътствани от гласова информация, трудно разпознаваема след първите думи: "Внимание, внимание".

Голяма част от скривалищата в София, които са строени за защита при евентуална биологична, химическа атака или бомбардировка не функционират по предназначение. Надеждата е вместо в тях, гражданите да могат да се крият в метростанции и паркинги на новите сгради.

Според бивш служител на бившата Гражданска защита някои скривалища имат отлични показатели, но други са в окаяно състояние. Скривалищата и въобще защитните съоръжения са държавни, общински и частни, така че всеки собственик или пък учреждение, на което са предоставени за управление, са длъжни да го поддържат на такива параметри, които да дадат възможност незабавно да бъдат използвани.

"Ако трябва граждани да влязат в скривалища в незадоволителни състояния, то по-добре да не ги използват", това каза за състоянието на бомбоубежищата у нас бившият началник на вече несъществуващата Главна дирекция "Национална служба "Гражданска защита" Андрей Иванов.

Защитните съоръжения се делят на няколко вида. Деленето е по това кой ги стопанисва и за какви нужди са предназначени. Съоръженията, които трябва да спасят живота на населението при евентуална бомбардировка, се стопанисват от общините и областните управи.

Оказва се, че повече от хората не са запознати с местата, където могат да се укрият по време на война и не могат да реагират адекватно при евентуална заплаха.

Според Иванов самите хора трябва да имат и желание да се информират как да реагират при дадено бедствие или по време на военно нападение.

Изследване показва, че в София местата в скривалищата могат да осигурят защита за 80% от столичани. В два големи града - Пловдив и Варна проверяващите органи не са допуснати до местата за защита на населението.

Изненадващо на 26 март 2018 г. при информацията, че премиерът Бойко Борисов е поискал проверка на бомбоубежищата и преглед на плана им в кризисни ситуации, от МС заявиха, че Правителството не е разпореждало проверка на бомбоубежища.

Според информация от пресслужбата на МС има рутинна проверка по документи на три администрации - тези на Софийска област, на община Самоков и община Ботевград.
 

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам