Дълго чаканата и коментирана съдебномедицинска експертиза за убийството на сестрите Белнейски е готова. Това съобщава в. "Сега", позовавайки се на близки до разследването.
Заключението на медиците вече е в делото. След редица изказвания на проф. Стойчо Раданов, участвал в екипа от петима експерти, които писаха ново заключение, очакванията бяха от новите резултати да стане ясно дали момичетата са загинали в катастрофа. Според Раданов именно удар от кола е убил сестрите, а не побой с камъни, каквито бяха предишните версии. После телата им са били преместени в безлюдната местност Грамадите край Брацигово, където е било инсценирано изнасилване.
"Има много различия в заключенията, които са важни за разследването. Една съдебномедицинска експертиза обаче не може да даде отговор на въпроса от какво са загинали момичетата", обясни запознат с разследването. Въпреки това новите заключения вероятно ще дадат основания на разследващите да се насочат именно към версията за катастрофа. Това е така, защото съдебномедицинската експертиза, макар да не показва от какво са загинали момичетата, посочва какви са вероятните причини за причинените им увреждания. Тепърва ще се уточнява дали заради новите изводи се налага искане и за арбитражна експертиза със 7 експерти. Последната бе правена от петима съдебни медици, след като първата тройна експертиза, в която участва доц. Мария Грозева, бе оспорена.

Всички заети със случая обаче имали пълна забрана да коментират делото, защото направеният анализ на събитията след убийството в края януари 2006 г. сочел, че течът на информация е спънал разследването. От април досега обаче били назначени около 17 нови различни експертизи. Някои от тях давали дори по-ценна информация от съдебната.
"Една от експертизите дава основания разследването да тръгне в съвсем различна насока, но времето ще покаже дали е вярна", уточни източникът на в. "Сега". Заради новите обстоятелства разследването е било удължено с още 4 месеца - до края на годината.
Телата на Росица и Христина бяха открити на 30 януари 2006 г. в областта Грамадите край Брацигово. Впоследствие бяха проверявани стотици версии, ДНК материал бе изпращан в САЩ и Англия, за което бяха платени над 150 000 лева, но нямаше резултат. До новите следствени действия се стигна след ексхумацията на телата и повторната аутопсия, заради което разследващите отказаха да спрат делото. /БЛИЦ