Николай Колев - Босия е български дисидент, поет и журналист, създател на първия независим синдикат в България, председател на Независимото дружество за защита правата на човека от юни 1990 г. до юли 1992 г. Известен с многобройните си гладни стачки, нестандартните си виждания и своенравния си характер. Автор е на четири книги и много публикации. Специално за в. “Доктор” обаче той ще сподели от какви заболявания страда и как се лекува.

- Г-н Колев, кога за първи път се прояви болестта псориазис при вас и как я лекувахте през годините?
- Прояви се преди 25 години с петна и белене на кожа по лактите. И с болки в ставите. След известно време обривът се появи и на гърдите. През първите години използвах стандартните методи и основно - лятно време на море, защото морската вода и слънцето помагаха и обривите минаваха. Лекарите ми препоръчаха кортикостероиди, които известно време поизчистваха петната, но започнаха да действат зле на организма ми, и аз спрях след седмица. Знаех, че тези препарати са опасни, тъй като имам някакво понятие от медицина. Прочел съм доста медицински учебници. След това ми препоръчаха меча мас, която първоначално помогна, но в един момент се оказа, че няма откъде да се снабдявам с нея. И, за съжаление, обривът се разрасна, като в момента целият ми гръб е засегнат и се лющи. И гърдите ми са засегнати. На лактите имам доста големи петна, десният крак е в рани от коляното до глезена, лявото коляно също. Мазал съм го с много мазила, които са ми предлагали докторите. Дори един месец ме лекуваха със сол от Мъртво море. Не ми помогна изобщо.

- Имахте ли и други оплаквания?
- Както ви казах, ставите ме боляха. Освен това ми се подуваха краката. При изследване във Военна болница се оказа събрана лимфа, което означава, че се развива сериозен възпалителен процес в организма ми. Но... не получих адекватно лечение. 

Какво представлява лечението по метода на проф. Неумивакин, както и още интересни отговори на въпроси за начина на живот на Николай Колев - Босия четете в останалата част от интервюто в най-полезния сайт zdrave.to