Петдесетница през 2020 година се пада на 7 юни 2020 година. Петдесетница (Ден на Светата троица) винаги е в неделя и се пада на 49 ден от Великден.

Християнският празник отбелязва явяването на Светия дух на Апостолите. За Петдесетница се казва, че е „рождения ден“ на Християнската църква.
На петдесетия ден от Господното възкресение Св. Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове. Божествен огън пламнал в душите им и те тръгнали да проповядват за Исус Христос по целия свят.

В онзи ден св. ап. Петър произнесъл първата християнска проповед. Думите му проникнали в сърцата на слушащите го и мнозина приели Христовата вяра. Денят на светата Петдесетница от древни времена се смята за рожден ден на Христовата църква.

Празникът е почивен ден в много държави: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Исландия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Франция, Швейцария и Швеция.

В същото време днес християнските църкви почитат Св. свещеномъченик Теодот Анкирски. Св. мъченица Валерия - Св. Теодот, таен християнин, живял в Анкира /днешна Анкара/ в царуването на Диоклетиан.

Телата на убитите християни - мъченици, хвърляни за храна на зверовете, той тайно вземал и ги погребвал. 

Така били заловени седем девици, подложени на изтезания и накрая хвърлени в езеро с привързани на шиите им камъни. 

Когато управителят узнал, че Теодот нощно време изваждал от водата и погребвал телата на седемте девойки мъченички, удавени от него в езерото, той хванал Теодот и след жестоки мъчения го погубил.

Имен ден празнуват: Валери и Валерия.