Учени доказаха връзката между жестокостите, които са способни да извършват децата, и безконтролното насилие в интернет и други медии. Екип от центъра “Интернет решения за деца” начело с доктор Мишел Ибар е анкетирал близо 1600 деца на възраст от 10 до 15 години, за да установи връзката между насилието в информационните канали и проявленията на жестокост у подрастващите.
Резултатите от проучването, публикувани в списание Педиатрия, потвърждават, че детската агресия е провокирана от демонстрацията на насилие в интернет и други медийни канали.
Около 38% от анкетираните са посещавали поне един интернет сайт с демонстрация на жестокост. Само 5% от тях обаче осъзнават, че през последната година са проявили агресия към околните.
Вероятността за жестоко поведение нараства рязко до 50% при анализ на аудиторията на отделни сайтове.
Деца, посетили сайтове, в които жестокото съдържание отразява реални ситуации, проявяват пет пъти повече агресия от своите връстници, е шокиращият извод от проучването.
При “поглъщане” на насилие от повече медийни канали, потенциалната опасност децата да проявят жестокост също се увеличава. Като влияние, интернет превъзхожда телевизията, музиката, видеоигрите и киното, твърдят изследователите.
Да се ограничат демонстрациите на насилие в информациите канали, призовава Мишел Ибар. Това би било важна мярка за предотвратяване на детската жестокост.
Учените все пак разглеждат и тезата, че не интернет провокира агресия у децата, а склонните към жестокост малчугани търсят подходящото съдържание в мрежата. /TechNews.bg