За 30 години - от началото на новия век до 2030 г. населението на България ще намалее с 1 милион 450 хиляди души, а 42% от хората ще живеят само в шест града. Така 60% от територията на страната ще се превърне в демографска пустиня. Данните са от анализ на фондация "Фридрих Еберт" за демографските тенденции в България посочва БНТ.

Ниска раждаемост, висока смъртност и отрицателен естествен прираст - така за 25 години сме намалели с половин милион души. Освен, че намаляват, хората и застаряват. Ако преди 10 години при 100 души, които излизат в пенсия, други 124 са влизали в активна възраст, за да ги заместят, да работят вместо тях, днес не е така. 100 се пенсионират и само 62 са готови за пазара на труда. Очакванията - до 2030 г. 42% от хората да живеят само в 6 града. 20 на сто от населените места ще останат пусти.

Големи, ремонтирани, но празни къщи ни посрещат във врачанското село Лиляче. Някога тук живеели 2 000 души. Сега са наполовина. Основните жители са пенсионери. Децата им отдавна са се пръснали из Европа.
Гана Горанова - жител на село Лиляче: Дъщерите ми са по чужбина - Италия, едната малката ми е в Норвегия. 

Мария Горанова - жител на село Лиляче: Няма работа тук. И да искат да се приберат, няма работа.
Гурбетчиите си идват, поддържат домовете си, искат да се върнат и за постоянно, но... като вземат големите европейски пенсии. Дотогава селото ще попада в графата ,"демографска пустиня" - тоест там живеят под 10 души на кв. км.

Д-р Надежда Илиева: Към момента като ,"демографска пустиня" е класифицирана около 20 % от територията на страната. До 2030 за период от 12 години се очаква обезлюдените села да достигнат между 800 и 900.
Решение има, убеден е доц. Бърдаров. Вижда го в няколко думи: образование, реализация, доходи и социална сигурност.

Доц. Георги Бърдаров: Образование, адекватно на съвременния свят, на нуждите на бизнеса, на потребностите на България. Реализация, която е извънредно важна като във висшите учебни заведения го знаят това хората, защото не се реализират и това е страхотен проблем. Каквато и мярка да предложим в България без повишаване на доходите и то радикално, нищо няма да даде резултат.
Наблюдава се и промяна в семейния модел - все повече хора живеят на семейни начала, а тези, които минават под венчило, го правят все по-късно. Едно или най-много две деца - това е преобладаващата картина.