В редакцията на вестник „Труд“ са получили писмо от Боян Мавриков, описващо схема, чрез която семейството на Асен Йорданов, собственик на сайта „Бивол“, получава сериозни суми от държавни предприятия, общини и големи компании. Средствата идват от договори за пиар, сключени с фирмата „Имидж Едвъртайзинг“, която е управлявана от жената на Йорданов – Алберта Алкалай.

Преди два месеца вестникът разкри, че Асен Йорданов и ортакът му Атанас Чобанов, главен редактор на сайта, са се сдобили с апетитни имоти на специални цени.

Семейството на първия, чрез фирмата „Бивол“ ООД, се сдобило с 1125 кв. м в местността „Манастирчето“ в Малко Търново срещу символичната сума от 100 лева. Вторият си купил вила с двор край морето срещу…0 лева. Тогава „Труд“ публикува и документите от сделките.

„През юни тази година отправих сигнал до прокуратурата и г-н Горанов (финансовият министър – б.а.), но не последва нищо. Поради което изпращам този допълнителен сигнал, който адресирам до главния редактор г-н Петьо Блъсков с надеждата, че ако държавата не реагира на този откровен рекет (схемата, за която ще прочетете в следващите редове – б.а.), това ще направи вестник „Труд“, пише Мавриков.

БЛИЦ публикува целия сигнал, изпратен до вестника. Данните са проверени – те са верни, точни и подкрепени с документи, уточняват от в. Труд.


Във фирменото досие на „Имидж Едвъртайзинг“ ЕООД е посочено, че управител е Алберта Алкалай, а собственик е регистрираното в САЩ „Айдиъс фор янг имидж“ на съпруга u Асен Йорданов
Още един договор със „Слънчев бряг“ АД - за рекламен банер на сайта, регистриран на адреса на „Имидж Едвъртайзинг“ ЕООД срещу 500 лева месечено
 


Договорът със „Слънчев бряг“ АД, в който се виждат сумите от 600 лева и 200 лева
В сигнала до главния прокурор и финансовия министър е описан начинът, по който общини, държавни предприятия и големи компании осигуряват спокойствието си от „разкритията на „Бивол“. Действащата схема води до неоправдано разходване на средства от кметове и изпълнителни директори за пиар обслужване, което налага преценка най-малко за безстопанственост – чл. 291 от Наказателния кодекс.

„Бивол“ е представен от създателите си като сайт за „честна разследваща журналистика“. След всяка статия с „грандиозни разкрития“ за корупция следва текст: „Платете данък Бивол!“, тоест дарение в полза на сайта.

Истинският „Данък Бивол“ обаче се плаща по друг начин – той не е за да се поддържа „разследващата журналистика“ на Чобанов и Йорданов, а за да си осигуриш тяхното мълчание.

Как става това?
От статиите на „Труд“ стана известно, че Асен Йорданов е управител и собственик на фирмата „Бивол“ ООД. Това дружество е регистрирано първоначално като собственост на него и съпругата му Алберта Леон Алкалай. После тя му прехвърля своите дялове. Но „Бивол“ ООД няма общо със сайта „Бивол“, въпреки съвпадението на имената.

С него, например, Асен Йорданов си е купил гора за 100 лева във вилната зона над Малко Търново. Но истинските пари са резултат от схема с участието на друга фирма – Имидж Едвъртайзинг ЕООД. Неин управител е Алберта Алкалай, а едноличен собственик на капитала е дружеството „Айдиъс фор янг имидж“, регистрирано в САЩ. То е собственост на съпруга на Алкалай – Асен Йорданов.

„Имидж Едвъртайзинг“ е пиар агенция и действа главно на територията на Бургаска област – предлага обслужване на общини и предприятия, основно общински и държавни дружества, но и на частни компании.

Схемата е проста – ако имаш договор с „Имидж Едвъртайзинг“ и редовно си плащаш месечната такса за обслужване, „Бивол“ никога не пише за теб. Това е така наречената такса спокойствие, истинският „Данък „Бивол“.

Договорите се сключват с агенцията, а тя публикува рекламни съобщения на „информационен сайт“ – Nabrega.bg. На страницата му няма данни за собственик, но като контакт е посочен адрес в Бургас, на който е регистрирана и пиар агенцията на Алкалай. Имаш ли реклама или абонаментен договор в Nabrega.bg – за „Бивол“ ти не съществуваш.

Иначе сайтът е невинен – публикува новини от морските региони, а мотото му е „Който разбира – на брега се спира“. Но ако откажеш оферта от съпругата на Асен Йорданов, следва публикация в неговия сайт за „разследваща журналистика“.

За справка – кметът на Поморие Иван Алексиев, който имаше смелостта да изгони тези медийни рекетьори, му го върнаха тъпкано – дори детето му снимаха и показаха в публикация, „разгромяваща корупцията в общината“.

Друг пример е държавното „Слънчев бряг“ АД, което от 2011 година е имало договор с „Имидж Едвъртайзинг“ за консултации по фирмена комуникация и реализиране на стратегия за връзки с обществеността. Цената е 600 лева на месец без ДДС за фирмата на Алкалай, която реално е собственост на съпруга u Асен Йорданов чрез дружеството „Айдиъс фор янг имидж“, регистрирано в САЩ. Има още 200 лева на месец без ДДС „за представяне на съществени теми от стратегията на информационен интернет сайт „Бивол“, който е на Йорданов и Атанас Чобанов.

Три месеца след подписване на този договор към него се изготвя анекс, с който сумата за Алкалай става 1200 лева. После споразумението става безсрочно. Така до 27 март 2012 година, когато „Слънчев бряг“ АД и „Имидж Едвъртайзинг“ сключват нов договор – да се постави рекламен банер на туристическото държавно дружество на сайта www.stroitelstvo-more.info – това е предшественикът на www.nabrega.bg, Цената е 500 лева на месец без ДДС. 500 лева за рекламен банер! Платете „Данък „Бивол“!

Призив
В края на сигнала си Боян Мавриков отправя призив към главния прокурор Сотир Цацаров и финансовия министър Владислав Горанов: „Да бъдат извършени проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция на дружествата и общините, които имат договори за пиар услуги с „Имидж Едвъртайзниг“ ЕООД. Да бъде започнато разследване най-малко за безстопанственост на директорите и кметовете, които са сключили тези договори, защото те нямат друго предназначение, освен плащане на „такса спокойствие“ за всички техни безобразия. Да има данъчна ревизия на „Имидж Едвъртайзинг“ ЕООД и „Айдиъс фор янг имидж“, както на техните собственици и управители“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!