Живков изгони Раданов от ЦК на БКП за злоупотреби!
Доц. д-р Мария Грозева е първата у нас жена-съдебен лекар. Скандално нашумялата покрай оспорената от колегата й проф. Стойчо Раданов експертиза за смъртта на сестрите Белнейски специалистка има 37-годишен стаж като патоанатом. Верен на принципите си, “Блиц” откри доц. Грозева, за да разкаже своята версия за грандиозния скандал, разтърсил тези дни България.

- Доцент Грозева, възможно ли е вашият екип да е допуснал съществени грешки и пропуски при първата тройна съдебно-медицинска експертиза?
- Трима съдебни лекари сме работили две седмици, докато напишем експертизата. Сестри Белнейски не са умрели от катастрофа. Това е категорично!
- Опитвали ли са се да ви въздействат по някакъв начин от “високи места”, когато правихте тази експертиза?
- Не! Работихме спокойно.
- Но твърдението на професора, че момичетата са убити при катастрофа, бие по професионализма ви...?
- Така е! Това са „камъни и в моята градина”. Той има някакво професионално изкривяване постоянно да ми търси кусури. Но

на Раданов отдавна не вярвам, защото е изостанал с медицинските си познания.

- А не беше ли по-добре и вие да участвате в ексхумацията на сестрите Белнейски?
- Аз съм правила много ексхумации. Но отказах поради мнението ми за работата на Раданов.
Казвам ви, съжалявам го! Той е един напълно безкритичен и озлобен по възрастови признаци човек.
Апропо, Раданов беше директор на Медикобиологичния институт и бе отстранен от Тодор Живков от апарата на ЦК на БКП заради злоупотреба със средства, отпуснати за ремонт на болницата в Кубрат, за да си направи човекът вилата в Годеч! Стойчо Раданов е станал „професор” без защитена голяма докторска дисертация. Той просто не е доктор на медицинските науки и е типичният пример за номенклатурно избрано хабилитирано лице. Раданов е един от виновниците съдебната медицина да е все още на незавидно ниво у нас. И е една от пречките за реформата й.
В последните години експертизите му не са на ниво. Пише диагнози, които не съществуват в медицината. Страшни нелепости от него съм чела, а и поведението му вече явно е безконтролно. Нямам думи. Говоря и за сестри Белнейски, и за случая Чората.
- Какво ще кажете за обвиненията, че труповете са били измити с формалин преди аутопсията и така е унищожена семенна течност и ДНК-материал?
- Това е абсурдно. Труповете никога не се къпят с формалин, а и на мен не ми е това работата. Вие да не ми цитирате Бойко Борисов, че са мити с формалин?
- Не, цитирам Бойко Ганчевски.
- Аз на психолога не мога да му оборвам заключенията, но ако той го твърди, нека е сигурен, че това никога не се прави, още по-малко преди аутопсия. А микроследите и материалите за изследване са взети много преди нея.
- Значи и сега не изпитвате угризения, че не сте направили надлъжни резове по гърба, не сте обръснали главата, за да видите микроследите от грайфери и т.н.?
- Абсолютни глупости.

Ние да не сме слепи да не видим следи от грайфери!

Нека Раданов си твърди, каквото си иска. Ние сме направили достатъчно много срезове, за да си уточним какви точно травми са причинени, по какъв механизъм, написали сме го и сме се подписали. А при първа експертиза има много междинни етапи, след които експертите се произнасят за причината за смъртта, и това става обикновено след пет-шест месеца. Ние успяхме за кратък срок да организираме достатъчен брой необходими изследвания и да установим коя е водещата причина за смъртта. Стоя зад заключението си, че сестри Белнейски са жестоко малтретирани. Не вярвам д-р Фингаров и д-р Пеев - двамата колеги, които участваха и в тройната експертиза, да се подпишат под нелепите твърдения на проф. Раданов при петорната експертиза. Колкото до твърденията му, които ме засягат, не смятам да оставя нещата без последствие.
- Ще съдите проф. Раданов?
- Разбира се, че ще го съдя!

Интервю на Керка Хубенова и Славей Костадинов