В Египет, докато работил на нивата си, земеделски производител случайно открил каменна стела с йероглифичен текст, която разказва за войната на фараона Априй от библейските времена. Нейната възраст е приблизително 2600 години.

Откритието, позовавайки се на египетското министерство на антиките, се съобщава от Live Science. Стелата е намерена по време на полеви работи от фермер, който живее близо до град Исмаилия.

На около сто километра североизточно от Кайро е открита древна плоча от пясъчник. Фермерът незабавно съобщил за находката на туристическата полиция, а след това експерти я проучили.

Стелата е дълга 230 сантиметра, широка 103 сантиметра и дебела 45 сантиметра. Археолозите смятат, че възрастта й може да е около 2600 години. Артефактът е датиран от изображението. И така, на върха на стелата е изсечен крилат слънчев диск, който в Древен Египет е бил свързан с бога на слънцето Ра, с картуша на фараона Априй.

От исторически източници, включително Библията, е известно, че фараонът Априй е четвъртият владетел от XXVI династия. Той управлява от около 589 до 570 г. пр. н. е. По това време Египет все още е независима държава, а столицата му е в град Саис в северната част на страната.

Фараонът Априй също е влязъл в историята с името Вакхибре Хайбре. Според генералния секретар на Върховния съвет за антики в Египет Мустафа Вазири, под изображението на слънчевия диск върху стелата е гравиран текст, който се състои от 15-редови йероглифни букви.

Тепърва трябва да бъде дешифриран, но както отбелязват експертите, такива стели обикновено са издигани в чест на военните кампании на фараоните.

По-рано беше съобщено, че в Египет зет и свекърва са загинали по време на незаконни разкопки на пирамиди.

Превод: БЛИЦ