Внимание, веганите с двоен риск от заразяване с COVID-19

Лекарите изследват взаимовръзката между начина на хранене и способността на организма да се справя с коронавируса

Хората, в чиито диетичен режим не са включени продукти от животински произход - важни източници на витамини, които не се синтезират самостоятелно и постъпват в организма само посредством хранене - по този начин отслабват имунитета си и се излагат на по-висок риск от заразяване с коронавируса. За това предупредиха руски медицински източници.

"Изключването от режима на човешкия организъм на различни продукти създава недостиг на витамини, минерали и други вещества, което води до спад на имунитета", казва пред агенцията лекарят-епедимиолог Олга Ненастина.

"Няма как да си вегетарианец и да имаш пълноценно здраве", казва руския лекар. Според нея при хората, които изключват продукти от животински произход от менюто си с времето се наблюдава недостиг на витамини Д, Б-2 и Б-12, както и незаменими органични киселини, което може да доведе до развитието на диабет, бронхиална астма, артрит и различни сърдечно-съдови заболявания.

Мнение по темата даде и друг медик, Елена Тихомирова, която не само подкрепя становището на Ненастина, но и защитава тезата, че "най-доброто което може да направи вегана за себе си е да спре да бъде веган". Тя подчертава че веганите често пъти развиват анемия, което допълнително повишава риска от различни простудни заболявания.

"Продължителното веганство води до редица хронични болести. Колкото по-дълго човекът е бил вегетарианец, толкова толкова повече ще му е слаб имунитетът, защото всички се нужадем от витамин Д, който получаваме от животинския свят", казва д-р Тихомирова.