Истината се размината с твърденията на премиера Кирил Петков за компенсациите за тока. Това обявиха от ПП ГЕРБ в кулоарите на парламента.

По реда на парламентарния контрол получихме отговор за това, да се даде сточна справка какви компенсации е отпуснала държавата през последните месеци за овладяване на цените на електроенергията. Поводът за нашия въпрос бе изявлението на г-н Петков, който на 13 май заяви, че държавата е вкарала 4.1 милиарда, за да ограничи цените на електроенергията в България. Като самодоволно се похвали, че България е държавата, която най-много е отделила за овладяване на цените на електроенергията в целия ЕС, заяви Александър Ненков. 

Отговорът ясно показва, че истината се разминава много сериозно с думите на Петков. Става въпрос за около милиард и 10 милиона, отишли за компенсации на индустрията и около 250 милиона са отишли в полза на ЕРП-тата. Така, че искам да кажа, че започват думите Петков все по-малко да имат значение и все по-малко да им вярваме.

Големият проблем, че България се намира в тежка инфлационна среда не защото някой ни е виновен, може да сравните каква е инфлацията в Европа - около 7%, а при нас надхвърля 14%. Следователно причините са някъде другаде, каза още Ненков. 

Имено ние предлагахме тези компенсации, когато видяхме, че цените тръгват нагоре. Тогава не го направиха, а после започнаха да се хвалят , че са дали едни милиарди. Имено това е причината за инфлацията, а не войната, а не някоя световна конспирация, каза на свой ред Делян Добрев. 

Хората се чудят защо обедняват всеки ден. Те не са дали компенсации за бизнеса. Ако бяха дали 4 милиарда инфлацията нямаше да е два пъти по-висока от тази в ЕС. Не мога да си обясня Кирил Петков лъже ли нарочно или някой го подвеждат. Аз се чудя кой лъже премиера и го кара да става смешен, защото да сбъркаш четири пъти - от 1 милиард да кажеш, че са четири милиарда, ставаш смешен, каза още Добрев. 

Отговорът на енергийния министър Александър Николов показа, че за декември са платени 200 милиона, за януари 239, за февруари 214 милион, за март 360 или общо 1 милиард, а не 4 милиарда и 100 милиона. Това е причината за инфлацията и хората да обедняват. Това е нагледен пример ,че те не знаят какво се случва в държавата. Къде отидоха другите 3 милиарда, защото до бизнеса достигна 1 милиард? - попита Добрев. 

Още юни месец миналата година при актуализацията на бюджета, когато финансов министър бе Асен Василев, казахме, че трябва да бъдат заложени буфери за увеличаващите се цени на енергията. Василев каза тогава не ни давайте акъл, сеща ще видите как ще направим работата . И как я направиха 15%. Това е средната инфлация, при храните тя е над 25%, припомни Добрев.  

Октомври месец им предложихме начин да компенсират бизнеса без д взимат пари от бюджета, февруари пак предложихме и това е резултатът. Висока инфлация, припомни още той. 

На въпрос, какво може ГЕРБ да направи в парламента с оглед на очакваните по-високи сметки за ок и парно, Добрев каза следното:

В парламента не определяме цените на тока, определя ги ЕКВР. но за пръв път ние не знаем какви увеличения с заявили ЕРП-тата. Заявките се дават до 31-ви март. Между 10 и 20 април те се публикуват на страницата на комисията. За първи път тази година два месеца вече ние не знаем какви увеличения са поискани. Опитахме се да получим таи информация, но мнозинството гласува да не ни се предостави тази информация - на нас членовете на енергийната комисия. Българските граждани да не разберат какво е увеличението. А обяснението бе: Не искаме да притесняваме хората. Нашата информация е, че исканите увеличения са до 200%.