През септември ще се гледа делото на 42-амата работници от плевенската рафинерия "Плама", подали жалби до съда по правата на човека в Страсбург, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Плевен. На 15 август т. г. пълномощниците им в България Светла Маргаритова и Ивайло Ценкулов са получили писмо с уверение, че в следващите няколко заседания на съда ще има произнасяне.
Работниците от "Плама" се отнесоха до Страсбург заради забавяне на изпълнението на присъдените им вземания и заради лишаването им от правна възможност за защита на правата си. След като авторитетната съдебна инстанция разгледа и прие жалбите по допустимост, сега предстои тя да се произнесе по същество. По 5 хил. евро ще получи всеки от работниците заради нанесени морални щети. Сред тях има хора с онкологични заболявания, около 10% са починали, а един от потърпевшите сам сложи край на живота си, припомнят запознати с драмата на плевенската рафинерия.
Около 10-ина нови жалби в съда в Страсбург от работници на "Плама" са постъпили през последните месеци, очаква се броят им да се увеличи. Заради натрупания опит от предишното разглеждане, за последните процедурата ще протече по-бързо. Най-късно до година те ще могат да получат обезщетението си, уверява пълномощникът им Ивайло Ценкулов.  /БЛИЦ