Имигранти вдигнаха бунт в приемен център в Италия и часове наред държаха за заложници работещите в него. След това го запалиха, съобщават Times и RAI, цитирани от БТА.
Бунтът е избухнал вчера следобед, когато бе намерена мъртва 25-годишна африканска имигрантка от Кот Д'Ивоар, настанена в центъра на Кони край Венеция преди 4 месеца. През последните дни тя била болна и вдигнала висока температура.По думите на имигрантите линейката дошла със закъснение и те започнали да буйстват и да нападат 25-те служители, грижещи са за прехраната и престоя им. За да се спасят, служителите се барикадирали в административните контейнери и останали барикадирани в ужас вътре около 12 часа.

Разбунтувалите се запалили и центъра за прием на имигранти. Напрежението стихнало едва след намесата на властите и полицията през нощта.

Приемният център в Коно е бивша военна база. В него живеят 1000 имигранти. Пребиваващите имигранти, подали молба за убежище, можели да напускат центъра свободно, като било достатъчно да се регистрират на входа при влизане и излизане. 

Междувременно италианските власти обявиха, че готвят масова депортация на всички без право на убежище в страната, след като през миналата година броят на имигрантите, пристигнали в Италия, надхвърли половин милион.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!