Всеизвестно е, че алкохолът вреди на черния дроб. Резултатите от ново китайско проучване показват, че не по-малко вредна за органа е и солта, съобщава Медикъл нюз тудей, цитиран от БТА.
Изобилието от сол в храненето се свързва с повишено кръвно налягане, сърдечносъдови проблеми, инсулти. Авторите на настоящото проучване от университета на Цзинан, Китай, предупреждават, че любимата на мнозина подправка допринася и за чернодробни увреждания както при възрастни, така и при ембриони в процес на развитие.<br /> <br /> Китайските специалисти са изследвали потенциалния неблагоприятен ефект от солта върху органа на молекулярно ниво. За целта на проучването те са подложили възрастни мишки на изобилстваща от сол диета и са поставили пилешки ембриони в солена среда.<br /> <br /> Изследователите са установили, че допълнителното количество натрий от солта е свързано с редица неблагоприятни чернодробни промени - клетки с необичайна форма, повишен процент на клетъчна смърт и намален процент на клетъчно делене, които допринасят за развитието на фиброза.<br /> <br /> Специалистите са открили още, че третирането на увредените клетки с витамин С частично противодейства на неблагоприятния ефект от повишеното количество сол.&nbsp;<br /> <br /> <a href="https://zdrave.to/"><span style="color: rgb(51, 153, 102);"><strong>ОЩЕ ЗА ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ, ЗДРАВЕТО И ТЯЛОТО МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ НА НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ</strong></span></a><br type="_moz" />