Попълнете търсена ключова дума или фраза

Красиви имена черпят днес заради светеца, който ни избавя от пиянство

https://blitz.bg/na-tozi-den/krasivi-imena-cherpyat-dnes-zaradi-svetetsa-koyto-ni-izbavya-ot-piyanstvo_news715850.html Blitz.bg

Според житието му, той бил управител на имотите  на Аглая, дъщерята на префекта на Рим - Акций

София, България 19 Дек. 2019, 08:00 13979 прочита 20 коментара
На днешния ден православната църква почита Свети мъченик Бонифаций.
 

Свети Бонифаций Римски е роден през 3-и век в Рим. Според житието му, той бил управител на имотите  на Аглая, дъщерята на префекта на Рим - Акций.
 
Бонифаций бил любовник на знатната римлянка, известен пияница, но притежавал добро сърце и бил милостив към нищите и помагал на нуждаещите се.
 
Неговата господарка Аглая била християнка, която събирала свети мощи. Затова го пратила в Мала Азия да купи мощи на мъченици за вярата. Бонифаций, заедно с роби от имението на господарката си, заминали за Мала Азия и по-точно в град Тарс, където станал свидетел на мъченичеството на 20 християни.
 


Когато видял техните страдания, повярвал и изповядал себе си като християнин. Коленичил и отказал да се поклони на боговете на римляните. Тогава го изпратили на изтезания. След което бил посечен с меч.
 
Робите на Аглая го търсили три дни, като мислели, че той е някъде в кръчмите. Когато го намерили, Бонифаций бил вече посечен и успели да го откупят за 500 златни монети.
 
Помазали останките му с благовония и ги пренесли в Рим.  След като го пренесли в Рим, Аглая построила малък храм в пределите на своето имение на Латинския път и погребала мощите му там. След нейната смърт и тя била погребана до него.
 
През Vll век на хълма Аветин в Рим била построена църква, посветена на Алексий човек Божий и свети мъченик Бонифаций, където пренесли мощите му.
 
В днешни времена те продължават да се пазят там. Наред с неговата памет, днес се чества и паметта на света Аглая, която била приета в сонма на светците след блажената си кончина.
 
Свети Бонифаций избавя от пиянството. Молитвите към него спомагат за избавянето от този порок.
 
ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Аглая, Аглика, Дарина, Дарин
 

OЩЕ ОТ РУБРИКАТА

20 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам