Случаен минувач видял убийството на Вероника Здравкова във Велико Търново. В това е убеден бащата на загиналото 23-годишно момиче Трайчо Трайков, пише "България днес".
Той направи потресаваща изповед точно една година след началото на делото срещу рецидивиста Илиян Здравков, който отърва доживотния затвор и получи 30 години решетки, след като направи самопризнания. 

"Сега се старая да помагам на всякакви хора, изпаднали в беда, защото изпитвам вина заради човек, когото не познавам, но който е видял смъртта на Вероника, но се е уплашил и е избягал, вместо да помогне", казва Трайков.

Въпреки че при разследването не бе открит свидетел, почерненият баща обяснява какво има предвид: "В деня след смъртта й, когато все още не знаехме, че е убита, а се издирваше, със съпругата ми бяхме на лобното място. И аз предположих точно по същото време, когато тя е минала предната вечер, да преминем оттам, да се опитаме да възстановим какво може да се е случило. Бавихме се около половин час, за което време минаха около 15-20 човека", обяснява Трайков. Той пресмята, че на две минути средно пешеходец се придвижва през мястото и е категоричен, че Илиян Здравков няма как да е успял да нападне Вероника, да я убие, да я ограби и да скрие тялото толкова бързо. Сигурен е, че е имало свидетел на ужасяващото престъпление, който се е уплашил и е избягал, но до ден днешен пази тайната си.

"Вероника помагаше на всички. Сега и аз се старая. Вчера видях закъсал шофьор на пътя. Не сигнализираше, но спрях и му помогнах. Когато успя да запали, ме попита колко ми дължи. Казах му, че нищо, но, ако може, и той да помогне, когато на някого му се налага", каза той.

Трайко допълни, че най-сетне са върнали на семейството вещите на Вероника. "По дрехите не личи кръвта. Всичко е попило - не се вижда, но се усеща. Разстлахме ги вкъщи и със съпругата ми доста време ги гледахме. Искахме да почустваме Вероника, да усетим какво й се е случило, да разберем кой е съучастникът на Илиян Здравков, защото той не бе разкрит, но предполагаме, че съществува", каза бащата и призна, че до момента убийството на дъщеря му струва 12 000 лева. 

"Майната им на парите, това е за дъщеря ми. Пари се изкарват , стига да искаш да работиш , а не - да убиваш. Погребението бе повече от 2000 лева. За адвокати, за път, за другия паметник и парите се събраха. Имам и още работа около паметниците", каза той.