Полетите със самолети предизвикват страх не само защото човек лети с луда скорост в една метална тръба, която, ако падне, непременно ще убие всички. Хората се страхуват от летенето и поради това, че дълго време трябва да прекарат в затворено пространство с непознати и в случай на опасност няма къде да се избяга.  
Понякога тези авионепознати са и доста опасни. По време на полет на компанията Alaska Airlines от Сиатъл към Сан Франциско стюардесата Шели Фредерик успяла да спаси тийнейджърка от участта да попадне в сексуално робство, след като тя забелязала един невзрачен детайл. „Нещо в дъното на моето съзнание ми подсказа, че тук нещо не е наред”, каза 49-годишната стюардеса от Алабама.
 

Спомняйки си срещата с момичето, случила се през 2011 година, Шели казва, че тя е била на 14-145 години и е изглеждала така, сякаш „се е оказала в малък ад”. Според разказа на жената, момичето пътувало с възрастен мъж, който нито веднъж не ѝ позволил да говори, като всеки път отговарял вместо нея. „Той беше добре облечен. Това ме смути много. Той беше добре облечен, докато момичето изглеждаше парцаливо”, спомня си Шели. Тя веднага разбрала, че трябва да се действа незабавно, затова тя тихо казала на момичето да отиде до тоалетната, където тя да ѝ остави бележка. Момичето така и сторило. На бележката пишело, че то се нуждае от помощ.
 
Прочитайки написаното, Шели веднага разказала всичко на пилота. Екипажът на свой ред се свързал с полицията в Сан Франциско, а полицаите посрещнали момичето с мъжа в терминала за посрещане веднага след кацането на самолета.
 
В момента момичето учи в колеж и е свободна от робството благодарение на Шели Фредерик. „Много хора пътуват със самолет. Ако вие забележите нещо нередно, сигнализирайте”, съветва стюардесата.
 
Превод и редакция: БЛИЦ