В Банско е воден ад, река Глазне и притоци придойдоха със страшна сила , мостове рухнаха, ски пътят е наводнен, хората са уплашени. Това е в резултат от обилните дъждове, изсипали се над града и в планината за 40 часа.
Кметът на общината Георги Икономов обяви бедствено положение, съобщава "Труд".
 
Изключително тежка е ситуацията в курортния град. Нивото на реката непрекъснато се увеличава, а дъждът продължава да вали.
 
Градоначалникът уточни, че има разрушени два моста. Отнесен от придошлата река е дървеният пешеходен мост в горната част на Банско, а другият разрушен мост е над курортния град в местността „Пещерите“. Голяма част от ски пътя също е залята, както и две заведения за хранене.
 
„Обявяваме бедствено положение, защото ситуацията е много тревожна. Реката е толкова голяма и толкова придошла, че дори старите хора казват, че не са я виждали такава. Реката влачи дървета и камъни в огромни количества. Имаме много техника, но за съжаление, в момента реката ни надвива“, коментира кметът.
 
Струпана е огромна техника навсякъде, хората се мъчат да правят диги, а нивото на реката,  която минава през Банско, надхвърля три метра.
 
Задействан е общинският план за реакция при наводнения. Населението на Банско е уведомено за извънредната ситуация. Обявени са горещи телефонни линии за подаване на сигнали.
 
Кметът Икономов не изключи варианта за евентуална евакуация на близките до реката сгради и къщи в западната част на града.
 
„Дано дъждът спре, след което реката ще оттича поне 3-4 часа, но ще спре да приижда“, каза още Икономов.


 
Още в сряда по обяд бе сформиран щаб за действие. До следобеда нямаше информация за бедстващи хора. Застрашена е електрическата и водната инфраструктура. Преди вливането си в река Места, Глазне също е излязла от коритото и е заляла пътя Разлог-Велинград в района на село Баня. Там са залети десетки земеделски площи.
 
На място са мобилизирани всички сили, "Гражданска защита", служители на община Банско, Разлог,пожарни, техника на фирми от района. Целта е овладяване на положението, тъй като водата в река Глазне е в огромни количества, излязла е от коритото.
 
И река Туфча излезе от коритото си в района на най-голямото гоцеделчевско село Брезница и вдигна на крак рано сутринта в сряда общински фирми, противопожарната служба и аварийно-спасителният отряд.
Водите заляха земеделски земи, има риск за къщите на хората и за шивашките цехове в населеното място.


 
„ Докарали сме необходимата техника, изсипваме инертни материали, за да спрем притока на вода, но нивото на реката не пада. Тук не вали, но високо в планината вали. Засега ситуацията е овладяна, дано не излезе извън контрол”, каза кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.
 
Той изрази недоволството си от това, че вече 5 години напразно чакат финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. На карта са поставени не само имотите на хората, но и здравето и животът им.
 
Река Туфча минава през средата на село Брезница и е най-големият приток на река Места.
 
„Призовавам да се погледне по-сериозно на подобни проекти, които касаят толкова много хора. Необходими са ни 600 000 лева за укрепването на речното корито в рамките на населеното място. Сега спасяваме ситуацията с помощта на „кофички и лопатки” и е така при всеки обилен дъжд, каза още кметът Москов.