Определение що е то оцет прие парламентът, гласувайки на първо четене поправки в Закона за виното и спиртните напитки. Според дефиницията, предложена от депутати от БСП, етикета “оцет” ще може да носи само продукт, който е получен чрез “ферментация от оцетно-кисели бактерии на продукти от грозде, вино, плодови вина и водоалкохолни смеси”.
Според вида на суровината оцетът може да бъде винен, плодов, ябълков и алкохолен. Производителите ще посочват процентното съдържание на оцетна киселина. Продукт, в който има синтетична оцетна киселина, няма да може да се нарича оцет.&nbsp;Производители и търговци, които предлагат на пазара фалшив оцет, ще се наказват с глоба от 5000 до 10 000 лева.<br /> <br /> В мотивите към законопроекта депутатите от левицата посочват, че досегашната липса на определение за оцета &ldquo;оставя отворена вратата за злоупотреби от страна на недобросъвестни производители и им дава възможност да произвеждат и пускат на пазара опасни синтетично добити химикали&rdquo;. Те дават пример, че през последните години на българския пазар са се увеличили продажбите на оцет, направен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез. Това означава, че за производството на оцет не се използва вино или етанол, а производни и деривати от разграждането на петрола.<br /> <br /> Законовите поправки ще повишат защитата на здравето на потребителите, твърдят депутатите.&nbsp;/БЛИЦ