105 акта е съставила Националната ветеринарно–медицинска служба при проверка на млечни предприятия. Това съобщи пред бТВ директорът на НВМС доц. Жеко Байчев.
Проверени са 193 предприятия. Данните показват, че в десет от тях не е записано на етикетите на сиренето, че съдържа сухо мляко, а пет не са отбелязали това в технологичната документация. Допустимо е да се добавя сухо или кондензирано мляко, но то не трябва да надхвърля 0,7 процента. Ако е в по-голямо количество, това се отразява на качеството на сиренето и трябва да бъде посочено в технологичната документация, обясни доц. Байчев. Освен това се продава сирене, което не е стояло достатъчно в саламура. Според европейските изисквания то трябва да бъде съхранявано 60 дни в саламура, за да изчезнат бактериите, съдържащи се в прясното сирене.
Наложените глоби са от 500 до 1000 лв. и са най-вече за търговската мрежа, уточни той. Според Байчев тези санкции са достатъчни, за да се замислят търговците откъде взимат продукция.

При проверката са открити и продукти, които не са имали никакви документи за произход. Това говори за сива икономика, въпреки че случаите са единични, добави Байчев. /БЛИЦ