110 бона глоба за незаконно производство на храни

Сами решаваме дали да има инфо за трансмазнините на етикета

До 110 хиляди лева ще достигне глобата за незаконно производство на храни при повторно нарушение, съобщава „Монитор”. Драстично увеличаване на наказателните санкции предвиждат готвените в момента промени в Закона за храните, обясни вчера Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, която участва в групата, подготвяща измененията в нормативната база.

Първоначалното наказание за забъркването на манджи без разрешение е между 15 000 и 25 000 лева.&nbsp;Друга промяна предвижда връщането на хляб към производителя да се забрани категорично. Веднъж влязъл в хранителната верига, насъщният вече няма да може да се подменя с мотива, че се опреснява стоката. Това е една от мерките да не се налива стока в сивия сектор, който сега поема бракуваните количества, уточни Кукушева. Необходим е също така&nbsp;публичен регистър на транспортните средства,&nbsp;които превозват хляб и тестени изделия. В момента в една и съща баничарка може да се превозват хляб и амониева селитра. От хранителната агенция вече работят по въвеждане на изискването в нашето законодателство.<br /> <br /> Да се забрани регистрация на производствени и търговски обекти, които нямат акт 16, е друга промяна в Закона за храните, която се обсъжда. По закон това на практика е незаконно строителство. В документацията на агенцията няма обаче изискване за статута на сградата. Затова е заложено храни да се произвеждат и продават само в сгради с наличие на удостоверения за ползване, удостоверение за търпимост или за преместваемост на даден обект.<br /> <br /> Промени в европейското законодателство, които ще влязат в сила в края на годината, предвиждат алергените и енергийното съдържание на преработената храна да се отбелязват върху опакованите храни, включително и тези, които се предлагат в ресторанти и кафенета, съобщиха вчера по време на дискусия за безопасността на продоволствията, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в София. Предвижда се също така съдържанието за произхода на месото да включва мястото на отглеждане, транспортиране и там, където е заклано животното. Очаква се обаче точно тези изисквания да бъдат преоценени, защото са доста сложни, каза евродепутатът Антония Първанова, която участва в конференцията. Европейският регламент&nbsp;трябва да започне да се прилага от 13 декември тази година.&nbsp;Изискването за хранителната стойност обаче ще започне да се прилага от 13 декември 2016 г.<br /> <br /> Във връзка с нашумялата през последните дни дискусия за вредата от консумацията на трансмазнини беше уточнено, че в момента в ЕС няма изискване за задължителното етикетиране на трансмазнините. Всяка страна членка обаче може индивидуално да реши дали съдържанието на опасните трансмазнини ще бъде изписано задължително върху етикета на храните, които се продават на нейна територия. Подобно решение трябва да бъде взето и у нас на национално ниво. Оказва се, че поради големия обществен интерес към темата под един и същи знаменател са сложени и храни, които нямат подобни съставки. Не всички маргарини, майонези и вафли съдържат трансмазнини, коментираха специалистите, а подобно набеждаване може да доведе до отказ от цели групи продукти.<br /> При дискусия в Европарламента за задължителното съдържание на етикетите е отпаднало също така&nbsp;предупреждението към бременни жени за наличието на аспартам.<br /> <br /> Популярният подсладител е синтезиран през 1965 г., а през 1992 г. изтича патентът му и в момента се използва изключително много в хранителната индустрия. Според научни изследвания обаче той повишава риска от рак на черния и на белия дроб, както и предизвиква малоформации и прекъсване на бременността дори след употреба на две безалкохолни с тази добавка. В момента в ЕС е определена допустима дневна доза за използване, която е 40 мг в цялото количество храна.<br /> <br /> <u><strong>Етиопски фураж става любим и на хората</strong></u><br /> Теф - житно растение, което е дошло от Етиопия, бързо набира популярност сред привържениците на здравословното хранене, пише в. &ldquo;Дейли мейл&rdquo;. Сред почитателите на новия продукт са актрисата Гуинет Полтроу и футболистът Дейвид Бекъм. В този хранителен продукт, познат от хилядолетия насам, се съдържат големи количества протеин, калций, желязо, силициев диоксид, които са полезни за костите, кожата и съединителната тъкан. Забележително е, че донеотдавна на теф, който прилича на просото, се гледаше предимно като на храна за добитъка. Теф рядко предизвиква алергии и лесно се преработва от организма, което го прави много полезна храна за хората със здравословни проблеми. Популярността му може отчасти да се обясни с бързо нарастващото търсене на безглутеинови продукти. Мнозина твърдят, че оризът и царевицата в близко бъдеще ще заменят пшеницата.