185 милиона евро дава ЕС за участъка от метрото „Пътен възел Надежда – Централна ж.п. гара – пл. Св. Неделя – НДК – бул. Черни връх”. Участъкът е включен в Оперативна програма „Транспорт”. Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев, който с кмета на София Бойко Борисов дадоха старта на изпълнението на участъка. По думите на транспортния министър общата стойност на проекта е 247 милиона евро. Другите 62 милиона ще ги даде Столична община.
По думите на Мутавчиев проектът трябва да бъде приключен до 2012 година. До 2010 г. пък се очаква бул. "Черни връх" да бъде пуснат, което по думите на министъра ще стане с четири месеца по-рано от предвидения срок и движението ще бъде възстановено. Мутавчиев допълни, че по всички проекти досега Студентски град не е свързан с метрото, а там живеят 40 000 човека.
Кметът на столицата Бойко Борисов заяви, че в момента се работи по отсечките Обеля - Надежда, Надежда - Черни връх, Люлин - Обеля и Люлин - Младост. "На последната станция в "Младост" сме предвидили възможност за две разширения - към бизнес-парка и към летището", каза Борисов. "Това, което можем да кажем е, че проведохме прозрачни конкурси и то така, че стотици милиони дойдоха от ЕК по тези проекти и те се усвояват в полза на града", бе категоричен кметът. Той каза, че има временни неудобства за софиянци, но те ще се оправят със съкращаването на срока за пускане на булеварда. Кметът бе на мнение, че през 2011 година София ще разполага с модерни транспортни услуги и трафикът няма да повлияе на работещите в града. Ако в момента от Централна гара до хотел Хемус се стига за един час, то с метрото ще се стига за 10 минути, увери кметът. По думите му участъкът ще гарантира нови работни места, заплати, както и решаването на проблема с трафика на столицата. Борисов каза още, че отсечката Люлин - Младост ще бъде пусната в началото на октомври.
Десислава Вангелова, БЛИЦ