Оризът е поскъпнал с 69 процента в сравнение с февруари 2008 г., показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Цената на лещата е скочила с 31 на сто, а на фасула –с 11 процента. По-високи цени през февруари 2009 г. са отчетени при всички месни произведения, рибата и яйцата. Най-много са поскъпнали скумрията, кренвиршите и малотрайните колбаси - с 30 на сто. Цената на яйцата спрямо миналата година е с 11 процента по-висока.
Олиото е по-евтино с 36 на сто, а брашното - с 32 процента. По-ниски цени през тази година са отчетени при млечните произведения /краве сирене - с 14 процента, и кашкавал "Витоша" - с 2 на сто/. Захарта поевтинява през тази година с 4 процента.
Зелето е по-евтино в сравнение с миналата година с 53 на сто, а чесънът - с 36 процента, лимоните - с 31 на сто, ябълките - с 22 на сто. Цената на оранжерийните домати и на картофите е с около 10-15 на сто по-ниска през тази година в сравнение с миналата, а бананите и портокалите са поевтинели с 4-5 процента. Оранжерийните краставици обаче поскъпват с 27 на сто, а мандарините - с 4 процента./БЛИЦ