От 1 септември 2008 г. влиза в действие предприетата процедура от Република Турция относно сухопътния транспорт между Турция и България.
Няма да бъде позволено влизането на конвенционални моторни превозни средства (без катализатори) с български регистрационни номера в Турция, съобщиха днес официално от МВнР.  Още вчера БЛИЦ съобщи, че
Турция изпълни заканата си и въведе днес такса за преминаване на български камиони. След 14.30 ч.  вчера турските гранични власти заставиха близо 20 шофьори да платят за вход по 83 евро.

От Министерство на външните работи съобщават още, че от моторни превозни средства с български регистрационни номера, извършващи „свободни превози” според многостранния договор на Европейската конференция на министрите на транспорта CEMT/CM (2005) 9/FINAL1, ще се изискват разрешителни за всички превози извършвани от тях.
От моторни превозни средства с български регистрационни номера, извършващи двустранни превози, ще се изисква заплащане на такса от 83 евро или равностойността в турски лири, при транзитни превози за влизане и излизане ще се изисква поотделно заплащане на такса от 83 евро или равностойността в турски лири.  /БЛИЦ