Режим на водата е въведен за стотици хиляди българи заради продължителната суша, забавянето на строежите на нови язовири и износването на водопроводната мрежа в България, пише агенция Франс прес в кореспонденция от София.
Режим на водата има в 281 населени места. В Панагюрище на 25 август бе въведено извънредно положение след три седмици без вода и температури над 30 градуса. Недостиг на вода има и в черноморските курорти след туристическия бум и необузданото строителство в райони, където няма водоизточници, канализация и пречиствателни съоръжения. "Спирането на водата практически е неизбежно и в много други райони на централна и западна България, където няма язовири и водоснабдяването разчита на каптажи", каза пред АФП експертка от министерството на околната среда и водите. "България е една от петте страни в Европейския съюз, където има най-малко водни ресурси - годишният дебит е 15,7 милиарда кубически метра или между 2300 и 2500 куб. м годишно на човек от населението. За сравнение в Румъния този показател е 10 000 куб. м на човек", добави експертката.
България в момента разполага само с 12 язовира, в които има 1,5 милиарда куб. м питейна вода. Около 60 на сто от водата във водните резервоари не стига до потребителите, а в някои райони загубите стигат до 90 на сто, посочват експертите. Средното потребление на вода в България е около 100 литра дневно на човек, сочи статистиката. Едва 10 на сто от питейната вода се използва по предназначение - останалите 90 на сто изтичат за напояване и в индустрията. /БЛИЦ