Агенцията по храните: Четете етикетите на сиренето за "палми", няма друг начин
Отмяната на наредбата е крачка назад за здравословното хранене, смята диетолог
Отменянето на наредбата за млечните продукти позволява на щандовете да се продават “сирене” и “кашкавал” с палмово масло. Това обясни Райна Иванова от дирекция “Контрол на храните” в Агенцията по безопасност на храните. Това, което агенцията може да направи, е да се контролира как са етикетирани храните и дали са изписани вложените немлечени мазнини. Потребителите пък трябва да си четат внимателно етикетите.
Тя посочи, че от юни влиза в сила европейски регламент за етикетирането на храните, който ще трябва да се изпълнява от началото на 2014 година. Тогава на етикетите ще бъдат обявявани и трансмастните мазнини.<br /> <br /> Иванова коментира и случаите с намиране на конско месо в уж телешки салами. Тя посочи, че конското место не е вредно. “Коне се колят и в България, имаме одобрени кланици, които могат да колят коне”, каза тя и уточни, че все пак у нас конско се яде малко. <br /> <br /> Проблемът е, че се обявява един вид месо, а се продава друго. В около 10% от пробите на агенцията е открито конско вместо телешко. Тя предложи, че то се замества, защото конското е по-евтино. Няма данни за наличието на магарешко месо на пазара. <br /> <br /> Известният диетолог проф. Донка Байкова смята, че отмяната на наредбата за млечните продукти е “крачка назад по отношение качество и здравословност на храните”. <br /> <br /> “Палмовото масло си е доказало качествата през годините. Наподобява състава на свинската мас”, обясни тя. “Ако е само натуралното палмово масло вкарано като съставка на млечните продукти, нямаме противоречие със здравословността на продукта”. Но 50-те процента течна консистенция на това масло, носи сериозен риск. Това е лош холестерол, който създава редица проблеми със сърдечносъдовата дейност и застрашава цялостното функциониране на организма. <br /> <br /> “Да ни сложат една палма и да наречем този млечен продукт “Палма”, “Малайзия” или друго такова”, препоръча тя на производителите на кашкавал с палмово масло. Байкова се възмути, че ако реши да си купи сирене или кашкавал от щанд в магазин, където те са изложени в тенекии и тави, трябва всъщност да отиде зад щанда и да рови документацията, защото не може да прочете съдържанието на продукта. <br /> <br /> Тя също наблегна на наредбата за трансмастните мазнини, която производителите ще трябва да спазват от 2014 година. <br />