Попълнете търсена ключова дума или фраза

Агнешкото в магазина ще удари 17 лева за Великден

https://blitz.bg/ikonomika/agneshkoto-v-magazina-shche-udari-17-leva-za-velikden_news404919.html Blitz.bg София, България 12 Апр. 2016, 07:36 1380 прочита 0 коментара
За Великден ще ядем българско агнешко месо, румънско, тъй като много агнета влязоха у нас от северната ни съседка, както и замразено агнешко от Нова Зеландия и Австралия, което се продава всяка година и вече не трогва хората. Това съобщи за "Стандарт" Бисер Чилингиров, председател на Национална овцевъдна асоциация (НОА). Той призовава българите да си купят агнешко директно от фермите.
&quot;Така те ще получат бонус разходка до фермата, ще могат да изберат агнето по красота, цвят и миризма, а също така ще получат и подарък - главичка и карантия. От българското агнешко няма по-вкусно&quot;, категоричен е Чилингиров. По думите му родните агнета пасат билки, хранят се с биофуражи и пият кладенчова вода, което прави месото им изключително вкусно и био.<br /> <br /> Тази година можем да си закупим агнешко на цени от 6-7 лв. за кг живо тегло. А в магазините цената е от 13 лв. до 17 лв. за кг. &quot;С наближаването на Великден и Гергьовден се надяваме, че ще се ускори търсенето на българските агнета, тъй като се различават по качество и вкус от румънските, чието месо е като козето, по-синкаво&quot;, посочи Чилингиров. По думите му румънските агнета са с лев по-евтини и затова се внасят от родните търговци.<br /> <br /> Според Чилингиров не е проблем да се намери българско агнешко и дори има фермери, които правят доставки по домовете. По думите му трябва да сме нащрек, за да не ни продадат шилешко за агнешко, което в магазините също е по 14 лв./кг. &quot;Шилешкото е много по-евтино, продава се по 3-4 лв. за кг живо тегло&quot;, каза председателят на НОА. Неговият съвет е при покупка на агнешко, ако се съмняваме в произхода му, да поискаме документ, в който пише от коя кланица е и в коя ферма е пасло. Размразеното месо пък ставало лигаво при допир, стои по-синкаво, а при натиск не връща първоначалното си положение, както при прясното месо. &quot;То е розово, мазнините са бели и се различава от размразеното&quot;, каза Чилингиров. По думите му България няма традиции в износа на агнешко, в малки количества изнасяне за Италия. &quot;По около 70 хил. агнета изнасяме годишно, което е нищо. Повечето се колят за вътрешния пазар, но се изкупуват на ниски цени и се извиват ръцете на фермерите. В Гърция агнешкото вече е по 8-9 евро в магазинната мрежа&quot;, посочи Чилингиров.&nbsp;/БЛИЦ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам