Автомагистрала "Люлин" при софийския околовръстен път ще бъде готова през май 2010 година. Това заяви представител на изпълнителя, който е турската фирма МАПА - Ченгис Рюстю Джингер, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Инспекция на този пътен участък направиха строителният министър Асен Гагаузов, вицепремиерът Меглена Плугчиева и изпълнителният директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Милош Поцков. Има забавяне с няколко месеца на строителството на участъка, което се дължи на обстоятелството, че ръководният инженерен състав е недостатъчен. Този проблем обаче ще бъде преодолян, от понеделник инженерите работят по 24 часа седем дни в седмицата, обясни Джингер. Строителният министър каза, че към момента няма искане от страна на изпълнителя за увеличаване на цената проекта. Доколкото знам договорът е подписан така, че не съществува такава възможност, добави той. Гагаузов беше категоричен, че ако има закъснение при изпълнението на проекта и строителството завърши след определения срок през май 2010 година, изпълнителят ще понесе санкции.
Джингер обясни, че най- сериозният проблем е бил в липсата на кадри. Вече има разрешение за получаване на работни визи за група от 160 строителни работници от Турция. Работните визи са за една година и два месеца преди изтичането им се кандидатства за подновяването им, каза той. Пиковият момент ще е през май догодина, когато на обекта ще трябва да работят 530 – 550 човека.

Експертът от Агенцията по заетостта Даниела Миланова каза, че се очаква становището на агенцията за още 39 души, за които фирмата е кандидатствала за разрешение за работа в края на юни и че разрешенията ще бъдат издадени в срок. Фирмата поиска съдействие от агенцията и за останалите работници, когато им изтекат сроковете на визите.
Представителят на турската фирма каза, че има постоянно текучество на българските строителни работници и има недостиг на кандидати. Досега сме наели 500 човека, от тях 300 са напуснали вероятно заради засиленото темпо на работа, допълни Джингер. По думите му заплата на работниците стартира от 500 лева и в зависимост от дежурствата може да стане и над 1000 лв.
Цената на договора за изпълнението на обекта не ни позволява да наемем подизпълнители, уточни Джингер.
Вицепремиерът Плугчиева посочи, че ангажиментите, поети на тази среща ще бъдат оформени в протокол, под който ще сложат подписите си изпълнителят и представителите на държавата. /БЛИЦ