БАБХ провери обектите за сладолед и ето какво установи
Целта на проверките е установяване съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство, което включва спазване изискванията на технологичната документация за производство на сладолед
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), за периода от 26.06. до 14.07.2023 г., извърши засилени проверки в цялата страна на предприятия, в които се извършва производство на сладолед, пише Pariteni.bg.
Целта на проверките е установяване съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство, което включва спазване изискванията на технологичната документация за производство на сладолед;
Входящ контрол на суровини и материали; използване на влаганите добавки; спазване изискванията за предоставяне информацията за храните на потребителите; проследимост на различни партиди готов продукт и изпълнение на вътрешно мониторинговите програми.
Инспектори от отделите „Контрол на храните“ при Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) извършиха общо 65 проверки, при които са издадени 7 предписания за несъответствия по материално-техническата база на обектите, неправилно етикетиране и други.
На територията на ОДБХ Варна е затворен един обект, работещ след подадено уведомление от бизнес оператора за временно преустановена дейност. Установени са следните нарушения:
При производството на сладолед се влагат суровини с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на суровини и храни, несъответствия в хигиенното състояние на обекта, лоша хигиена на персонала, липса на записи за проследимост. За констатираните нарушения на бизнес оператора е връчен акт за установяване на административно нарушение.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук