Кабелните оператори от Югозападна България спряха излъчването на GTV. Последваха ги и колеги от Асеновград, Пловдив и Северозападна България. Очаква се без GTV да останат и абонатите на "Евроком". Така кабеларките изпълниха частично заканата си към "Болкан Нюз Корпорейшън" (собственик на bTV и GTV), която в началото на август обяви, че иска по 2,32 лв. на "глава" зрител за националния ефир.
Междувременно на 7 август в централата на Асоциацията на българските кабелни оператори (АБКО) бе постиогнато споразумение ефирната телевизия да се откаже от искането си, ако операторите включат в програмните си пакети допълнителни програми и предавания на bTV.
Сега обаче от "Болкан Нюз Корпорейшън" предложили договори, в които преносителите на сигнала се задължавали да плащат по 14 евроцента освен за GTV и за още три програми на bTV, които не съществуват. "Получава се така, че парите, които ни ги искаха като такса за ефирната телевизия, сега ще ни ги взимат за GTV и още три програми. Никой обаче не казва кои ще са тези програми, защото ги нямат. Може утре да решат да започнат да повтарят програмата на bTV. Т.е. те са намерили начин да ни прибират парите, които искаха за ефирната телевизия. Договор обаче се сключва за реални неща, а не за имагинерни. Така че ние сме категорични - можем и без техния кабелен канал", каза за в. "Поглед" Велимир Алтънов от Благоевград, собственик на "Кабел САТ Запад". Пред него шефът на "Евроком" Петър Стайков заявил, че до дни и той ще спре GTV, което на практика означава, че без тази телевизия ще остане и столицата. Операторите са категорични, че ако не постигнат споразумение, ще оставят абонатите си и без bTV, но няма да се поддадат на натиск и изнудване от страна на "Болкан Нюз Корпорейшън".

Войната за безплатния ефир започна в началото на август, когато от ефира на Мърдок обявиха, че са наели посредника "Медиа Линк" да събира такси за националния ефир. Операторите от ЮГозапада обаче отвърнаха с ултиматум" "Спираме излъчванията, ще сринем рейтинга ви, ако не спрете абсурдното искане! Ако ние сега се съгласим да плащаме на bTV, утре и "Нова" ще поиска. По-добре да изгубим абонатите, които ще предпочетат да гледат със стайни антени, отколкото онези, които ще избягат, ако вдигнем таксата", казаха те.
Ден преди срещата на 7 август управляващият директор на bTV Вики Политова заяви, че тезата им е ясна и справедлива: "Нас ни притеснява развитието на кабелните оператори, които в своите пакети започнаха да акумулират прекалено много програми. Ако преди пет-шест години те са доставяли на абонатите 25-30 програми, в момента предоставят над 55-60 програми. Сами разбирате, че ние сме в една изключителна конкурентна среда, която става все по-конкурентна. Това всъщност на нас ни отнема от медийната сцена, на която се изявяваме".
Искането на bTV не е ново. Преди година тя пожела пари, но АБКО отказа. /БЛИЦ