"Заем за всеки, без поръчители, без ипотеки, кредит без доказване на доход, без наказателни такси при предварително погасяване при годишен лихвен процент по кредита 6.9%." Това не е изрезка от старите вестници за някогашните финансови пирамиди в България, а тест от обяви за набиране на кредитни консултанти, залели интернет мрежата в страната от няколко месеца, съобщава "Дневник".
Офертата е на небанковата финансова институция "Дубай инвестмънт", която привлича служители с обещания за просперитет, ако платят входна такса 120 лв. и доведат още хора, от чиито входни такси ще получат комисиона. Използва се принципът на мрежовия маркетинг, при който продавачите на стоки или услуги печелят бонуси за всеки осигурен клиент. В случая продуктът е лист хартия за регистрация.
В обявите "Дубай инвестмънт" обещава от 1 октомври да започне да раздава потребителски кредити при 6.9% фиксирана годишна лихва. За сравнение - средната годишна лихва по този вид заеми, отпускани от банките, е над 10%, а при небанковите финансови институции е още по-висока. "Интересът към продукта е голям, отсега имам заявки", заяви един от кредитните консултанти на компанията пред репортер на "Дневник", представил се за кандидат да се включи в схемата.

Компанията се представя за финансова къща с дубайски капитали, като името й почти копира това на държавния фонд "Дубай инвестмънтс", който управлява приходите от продажбите на петрол на Обединените арабски емирства. От тази година структурата набира скорост не само в България, но и в Чехия, Словакия, Полша, Унгария и Украйна. Само за два месеца в бившата съветска република например пирамидата е събрала почти 3 млн. долара, според разследване на украинския вестник "24". Навсякъде действа чрез чешко подразделение ЧФУ (CFU), регистрирано в гр. Острава, показа проучването на "Дневник".
Официалните сайтове на компанията (www.uverova.cz, www.cfu.cz и други) се водят в процес на разработка. Информация за нея на български език може да бъде намерена в www.danycredit.dir.bg. Като представител на "Дубай инвестмънт" е посочен Мухамад бин Азис ал Даби, като директори за България фигурират имената на Томаш Рибка и Давид Тлах. Няма контакти за връзка. Телефоните по обявите са на вече записали се кредитни консултанти, които набират нови.
В България "Дубай инвестмънт" е започнала да действа от началото на май и вече е успяла да набере стотици свои представители в редица областни и малки градове, показа проучването на "Дневник". Колко точно са не може да се каже, тъй като данните за регистриране на нови консултанти се изпращат чрез sms на мобилен телефон с чужд и български номер, който не отговаря при позвъняване.
Трудно е да се определи и колко пари са събрани до момента. Според изпълнителния директор на "Изи кредит" Станимир Василев за един месец при 100 лв. входна такса може да се акумулират около 1 млн. лв. Според обявите от септември таксите трябва да станат 155 лв., като на някои места вече се събира по-високата сума .
Регистрираните в България небанкови институции за отпускане на кредити са пряко потърпевши от новата структура, защото привлича техни служители. "Рано или късно тези пирамиди преустановяват дейност и хиляди хора няма да могат да си възстановят таксите. Това руши доверието във финансовата система и директно засяга бизнеса на легитимните пазарни агенти", предупреди Василев.
Засега в повечето страни "Дубай инвестмънт" действа безпрепятствено, тъй като при статута си на небанкова финансова институция не подлежи на контрол от надзорните органи. Само в Унгария местната Комисия за финансов надзор (HSFA) е забранила на локалното й подразделение да извършва дейност заради подозрения в мошеничество, нерегламентирана дейност и липсата на агентски договор. В Украйна МВР и прокуратурата са предупредили гражданите да внимават.
Надзорните институции в България също изглеждат безсилни да се намесят. От БНБ обясниха, че дейността на "Дубай инвестмънт" е извън обхвата на надзорния орган, тъй като компанията не набира средства чрез влогове. Освен това небанково финансово дружество, регистрирано в страна от ЕС, може да предоставя услуги в която и да било друга държава от съюза, без да се регистрира в нея. Структурата е извън обхвата на регулацията и на Комисията за финансов надзор. От Националната агенция за приходите коментираха, че такава организация не фигурира в търговския регистър, нито е регистрирана по ДДС и агенцията не може да вземе отношение към дейността й.
Източници от КФН съобщиха, че МВР се е заинтересувало от дейността на финансовата структура. /БЛИЦ