Лице, което е безработно, но притежава над 20 апартамента, е проверявано от Териториалната дирекция на „Националната агенция по приходите" /НАП/ в Бургас, предаде кореспондентът на БЛИЦ от морския град.
„Това е един от най-фрапиращите случаи, на който се натъкнахме в хода на започналите проверки. Лицето няма нито трудовоправно отношение, нито фирма", каза директорът на бургаската агенция по приходите Румяна Дулева.
Собственикът на апартаментите е от така наречената „жилищна мафия". Тя действа в Бургас и остави чрез измами десетки бургазлии без покрив. Списък с 200 души са приготвили в териториалната дирекция в Бургас, за които има сигнали за разминаване между доходите им и придобитото имущество. Този списък непрекъснато се актуализира, едни лица отпадат, а други влизат в обхвата на проверките, допълни Дулева. Тя каза още, че проверката е първият етап и ако бъдат установени разминавания се предприема ревизия на даденото лице или фирма. В момента в Бургас са образувани 12 ревизии. Обикновено една ревизия продължава около три-четири месеца. Ако в хода на ревизията нарушенията се докажат, се издава ревизионен акт. В повечето случаи ревизираните обжалват решенията в съда. „В последно време ревизиите ни са много добре извършени и смея да кажа, че почти нямаме актове, които да са отпаднали в съда", посочи Дулева. Ако в хода на проверката проверяваното лице докаже откъде са му доходите, ревизия не се прави. Често обаче проверяваните подават фалшиви документи, че са теглили заеми и това отнема много време и човешки ресурс за проверките, уточни Румяна Дулева. При заплетените случаи и в които става ясно, че има замесени и криминални лица се търси помощта и на прокуратурата. В Бургас има създаден координационен съвет, в който влизат експерти от НАП и представители на прокуратурата, които набелязват конкретни действия за конкретни фирми. Това е нов начин на работа и все още го няма го този ефект, който се очаква, каза още Румяна Дулева.
Марина Шиварова, БЛИЦ