Гръцки праскови и нектарини, предназначени за руския пазар са изсипани на безценица в Румъния и у нас, а за нашите плодове заминават в казаните за домашна ракия и компоти, научи в. "Монитор”. В момента домакини от Сливенско и техните гости от страната трескаво бутат хубавите плодове в буркани, а скапаната стока заминава направо по селските казани.
Сочните плодове може да се намерят и по 30 стотинки, а за кило ракия са нужни 10 кила джибри. Което прави 3 лева за литър, без да се включени разходите за казана. При добавяне на захар, която също е доста евтина тази година&nbsp;шльокавицата излиза съвсем на безценица.<br /> <br /> Положението при производителите остава много сложно, надявахме се да имаме през тази година добър пазар в Русия, но ембаргото промени коренно ситуацията, сподели Коста Петров, председател на сдружение &bdquo;Българска праскова&ldquo; 300 гръцки камиона, които не са успели да минат руската граница, вече са разтоварили продукцията си. Испанците пък са разтоварили стоката си в Полша, вместо да я връщат на Пиренеите. По този начин традиционния за нас пазар в Румъния вече е задръстен, понеже южните държави разтоварват стоката си и при нулева печалба.<br /> <br /> Част от плодовете отиват за сокове на нищожни цени, друга част се изхвърля, а трета отива в казаните, потвърди и експертът. Той се опасява, че отсега е провалена и следващата година, ако не бъде отменено това ембарго, защото цялото производство на Испания и Гърция ще бъде изсипано на нашия пазар, понеже техните праскови узряват по-рано.<br /> <br /> В момента&nbsp;цената на качествените плодове за консумация е от 30 до 80 ст.&nbsp;в зависимост от качеството, но няма купувачи и дневно се реализират около 15 тона, а други 10 т остават в камерите. В момента реализацията е предимно за Варна, за Албена, малки количества се пращат също така в София и към Констанца, но няма нищо общо с други години, споделя производителят.<br /> <br /> Провалят се и първоначалните планове на нашите производители да реализират в прибалтийските републики български праскови и сливи, към които е имало интерес. Но те също са задръстени от върнатите от Русия плодове. Няма шанс и за по-късните сортове праскови.&nbsp;Годината беше трудна, с много разходи заради лошото време, стопаните са направили високи разходи, за да осигурят качествена реколта, но сега не могат да си върнат харчовете.<br /> <br /> Междувременно стана ясно, че консервни праскови вече се изнасят за Гърция. Фабрики от северните им региони са предложили по-високи изкупни цени за суровината за сокове и компоти, затова земеделците предпочитат да предават там продукцията си. Консервните комбинати в Кожани и Верия всеки ден получават наша продукция, за която плащат по 25 цента, като стопаните очакват да се достигнат 30 цента до края на месеца. Поради неразбирателство с нашите консервни заводи за цената, фермерите са се принудили да продават зад граница. /БЛИЦ<br />