След скандала с Могилино, Би Би Си готви нов удар по България. Следващата седмица британската медия ще излезе с официално изявление за медийната среда у нас, което няма да е никак ласкаво за страната ни, съобщава в. "Поглед", позовавайки се на достоверен източник, близък до легендарното радио.
Причината е, че Съветът за електронни медии (СЕМ) прекрати лиценза за предаванията на Световната служба на Би Би Си на английски език в София, въпреки че това е станало по нейно желание.
Британската корпорация обаче решила да прекрати излъчванията си в България, след като двугодишната съдебна битка със СЕМ не даде очаквания от англичаните резултат. През 2006 г. Би Би Си преустанови предаванията на български език и оттогава на същата честота се излъчва пълната лондонска програма на радиото.

Регулаторът обоснова решението си, като обясни, че в лицензията на Би Би Си е записано да се излъчват определен брой предавания на български език, което стана невъзможно след закриването на българската редакция.
"Предаванията на английски език не противоречат на Закона за радио и телевизия (ЗРТ)", заяви за изданието източник от Би Би Си Радиоком-България. Те са ретранслирани. Две години опитвахме да запазим тази честота, смятаме, че предаванията на английски са необходими в София, но това не можа да стане. Явно е, че медията стряска определени среди. В крайна сметка конфликтът между Би Би Си и България е на много високо ниво, след филмите за Иван Славков, Могилино и трафика на деца във Варна, допълва източникът.
Това е единственият случай в историята на Би Би Си, когато корпорацията се отказва доброволно от своя честота в европейска столица.
"С Би Би Си имахме много дълга преписка и в крайна сметка г-жа Елеана Хауърт (управител на Би Би Си Радиоком-България) изпрати молба за прекратяване на лицензията и ние просто я приехме. От гледна точка на изискванията на медийния закон всички радио- и телевизионни програми в България се разпространяват на официалния език в Република България, а официалният език е българският, според чл. 12, ал. 1 от ЗРТ", каза членът на СЕМ Маргарита Пешева. Тя обясни, че щом програмата се разпространява само на английски, вече не отговаря на издадената програмна лицензия.
Би Би Си прекратява излъчването си в България от 2 септември т.г. /БЛИЦ