Био трапезата за Великден ни излиза доста, доста солено
Био храните стават все по-популярни, а търсенето им в последните години прогресивно нараства. Въпреки по-високата цена на тези продукти, много потребители ги предпочитат пред обикновените, заради гарантираното им качество.
Основните храни, които слагаме на масата си за Великден, имат био еквиваленти на пазара. Повечето от тях обаче са произведени в чужбина, тъй като у нас все още липсват сертифицирани фирми. За 6 био яйца например трябва да платите между 5 и 6 лева, докато опаковка обикновени излиза между 1.50 и 2 лева. По-високата цена се обуславя от високите изисквания, за да бъде сертифициран продуктът като био, съобщава Канал 3.
Друг основен компонент на великденската трапеза е зелената салата. Най-често тя присъства като гарнитура към агнешкото месо. Био вариантът на салатата ни излиза също между 2 и 3 пъти по-скъпо от обикновения, който може да намерим за около лев на пазара. В замяна на парите си обаче получаваме храна, която не е обработвана с вредни вещества.
Неизменна част от великденската трапеза е и козунакът. В супермаркета или кварталната пекарна, сладкишът ще ви струва между 2 и 6 лева. Проверка в интернет показа, че в редица сайтове се предлагат био разновидности. Цените им варират между 10 и 22 лева в зависимост от това дали имат пълнеж и кой е производителят им. От бранша на хлебопекарите и сладкарите обаче са категорични, че у нас няма сертифицирани фирми, които да произвеждат био козунаци.
В случай, че попаднете на нелоялен търговец, който се опитва да ви пробута обикновени храни за био, може да сигнализирате на Агенцията по безопасност на храните, както и на Комисията за защита на потребителите.