Александър Мирчев, който е посочен, че управлява натрупаното незаконно състояние на Назърбаев, е завършил “Св. Климент Охридски” и най-вероятно става дума за българин, научи БЛИЦ.
Както БЛИЦ съобщи, Рахат Алиев, бивш зет на президента на Казахстан Нурсултан Назърбаев, в интервю за “Уолстийт джърнъл” обвини бившия си тъст в присвояване на милиарди долари от държавния бюджет, както и в получаване на подкупи от ръководители на работещи в страната компании. Алиев каза, че Назърбаев е собственик на дялове от предприятия в петролната, газовата, медната и урановата промишленост, има широка мрежа от офшорни сметки. Съобщава се, че Рахат Алиев е потвърдил част от обвиненията си, показвайки банкови документи и копия от чекове от банки в Индонезия и Лихтенщайн. Алиев разказва, че състоянието на Назърбаев се управлява от някой си Александър Мирчев, който работи в сферата на консултантските услуги във Вашингтон, а на Мирчев помага членът на управителния съвет на Казахстанската телефонна компания Айгул Нуриева. Говорител на Нуриева отрече тя да е причастна към управлението на финансовите активи на президента на Казахстан. Съобщава се още, че ФБР се е заинтересувало от банковите операции на Мирчев и в момента те се разследват. От правосъдното министерство обаче не са потвърдили информацията за разследване дейността на Мирчев. В момента Алиев се намира в Европа, където се укрива от преследване в родината си. В Казахстан е обвинен в отвличане на хора, изнудване и опит за държавен преврат. През март т.г. Алиев беше осъден задочно на 20 години затвор. Властите в Австрия, където в момента е Алиев, отказаха да го екстрадират в Казахстан.
В публикацията на вестника се посочва, че Александър Мирчев е бил първоначалният притежател на акциите на компанията Krull UK след нейното основаване през 1996 г. БЛИЦ научи, че д-р Александър В. Мирчев е бил президент на Krull Corporation (UK) Limited. Завършил е “Св. Климент Охридски” в София. /БЛИЦ