България пада с 1 място в класация на най-популярните дестинации за бизнес в света според от 6-ия годишен доклад на Международната финансова корпорация и Световната банка “Doing Business 2009”. Страната ни е класирана на 45 място от общо 181 държави, включени в списъка.
Преди година България беше на 44 позиция. Според анализаторите, изготвили класацията, правителството на страната трябва да промени процедурите, свързани със започването на бизнес у нас. В момента за това са необходими 49 дни или над 2 пъти повече от средното за региона – 22,6 и 5, 8 дни за членките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Затова и по този показател страната ни е класирана на 81 позиция. Сред другите проблемни области са плащането на данъци (където сме на 94 място или отново 1 надолу) и издаването на разрешително за строеж (където сме на 117 позиция или 19 места надолу).
Румъния е класирана на 47 място, Словения – на 54, Полша - на 76 и Италия – на 65 по показателя за цялостни условия за осъществяване на бизнес. През тази година реформите на бизнес регулациите са достигнали рекорден брой, като лидери сред регионите на света за пета поредна година са Източна Европа и Централна Азия. За периода юни 2007 г. – юни 2008 г., 23 от 25-те страни в региона са въвели 62 улесняващи бизнеса реформи, което представлява над 25 на сто от общия брой подобни реформи в света. Азербайджан, страната-световен лидер в реформирането на бизнес-регулациите, се е изкачила от 97-мо до 33-то място. Сингапур оглавява за трета поредна година световните класации по подобряване на бизнес-климата. Втора е Нова Зеландия, САЩ - на трето място. Първите 25 страни са както следва Сингапур, Нова Зеландия, САЩ, Хонконг (Китай), Дания, Великобритания, Ирландия, Канада, Австралия, Норвегия, Исландия, Япония, Тайланд, Финландия, Грузия, Саудитска Арабия, Швеция, Бахрейн, Белгия, Малайзия, Швейцария, Корея, Мавриций и Германия. /БЛИЦ