България се нарежда на едно от първите места и по отпуснати потребителски и ипотечни заеми като процент от БВП в Централна и Източна Европа, сочи изследване на Уникредит Груп, съобщава "Money bg".
Към 2007 г. ползваните потребителски заеми са представлявали около 13 на сто от БВП. Преди нас по този показател са само Хърватия и Румъния съответно с 23.5% и 14.9%.
Страната ни се нарежда в т.нар. „първа вълна" от страни, в които ипотечното кредитиране вече е доста развито. Фактът, че могат да разчитат на банков кредит, кара около 4% от българските домакинства да планират закупуването на нов имот през следващите три години, въпреки постоянно растящите цени на този пазар.

Все пак, по този показател България не е сред първенците - най-оптимистично настроени са румънците, където 11% от домакинствата смятат да купят недвижима собственост в близко бъдеще. Най-скромни очаквания, че ще се сдобият с нов имот пък имат украинците - там едва 2% от семействата очакват да имат ново жилище до 3 години. /БЛИЦ