Гърция проявява интерес към проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”, стана ясно по време на срещата на премиера Сергей Станишев с гръцкия му колега Костас Караманлис в рамките на енергийната среща на върха „Природен газ за Европа: Сигурност и партньорство” в София, съобщиха от пресцентъра на българското правителство.
Двамата премиери обсъдиха основните параметри на проекта и етапа на реализацията му към момента. Двете страни ще ускорят работата по съвместните енергийни проекти, сред които е „Южен поток”, проектите за връзка между газопреносните системи на двете страни и изграждането на терминал за втечнен газ в Северна Гърция, за който предстои да бъде изготвен и анализ на необходимото финансиране. В присъствието на двамата министър-председатели България и Гърция подписаха Меморандум за разбирателство в енергийната област, който ще бъде основата за ускоряване на съвместните енергийни проекти, се посочва в съобщението.
Изграждането на нови терминали за втечнен газ, както и ускоряването на съвместните енергийни проекти може да подсигури енергийната сигурност в Югоизточна Европа, бе общото мнение по време на срещата. Работата по проекта Бургас-Александруполис върви добре, посочи премиерът Станишев. Двете страни ще поддържат и тесни контакти чрез националните си газови компании по проекта „Южен поток”. Трябва да мислим отсега и за периода след края на кризата, когато икономиките в целия регион ще имат нужда от допълнителен енергиен капацитет, подчерта още министър-председателят.
Премиерът Сергей Станишев и Константинос Караманлис обсъдиха ефектите от финансовата и икономическата криза. Никой към момента не може да направи достоверна прогноза за нейното развитие, но ситуацията в страната ни продължава да бъде много по-добра от тази в другите европейски държави, посочи българският министър-председател. Все още не сме в позиция, която налага да търсим финансова подкрепа от международните финансови институции, допълни той.
Приоритет в двустранните отношения трябва да бъде и насърчаването на човешките контакти с изграждането на допълнителни гранични контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция, смята премиерът Сергей Станишев. Той определи като много добри политическите и икономическите отношения между двете държави. /БЛИЦ