България и Русия са се споразумели за "Южен поток", научи "Стандарт" от източник, близък до преговорите. В понеделник премиерът Сергей Станишев ще присъства на подписването на договора между "Булгаргаз" и "Газпром" в Москва. Изчистен е и спорният въпрос за тръбите.
 Русия е склонила да не се ползва съществуващата транзитна мрежа на "Булгаргаз", както настояваше доскоро. Капацитетът на тръбата у нас е 19 млрд. кубични метра, докато по газопровода се предвижда да минават поне 31 млрд. куб. м, дори до 47 млрд. Затова е технически невъзможно да се ползва съществуващата инфраструктура и трябва да се изгради нова. Споразумението между двете държави, което е ратифицирано и от парламентите, предвижда също изграждането на нов газопровод, обясниха запознати с казуса.
Има готовност за подписване на меморандум между "Булгаргаз" и "Газпром" за трасето на тръбата и входните и изходни точки, съобщи за "Стандарт" източник, близък до преговорите. Премиерът Сергей Станишев отива в Москва в неделя, подписването на документите се очаква да стане в понеделник. Уточнено е входната точка на тръбата да е при Варна, а изходната - при Видин, към Сърбия.

Газопроводът, който от Русия ще идва до нас по дъното на Черно море, от България ще се разклонява през Сърбия към Австрия и през Гърция за Южна Италия. Участник в проекта е и италианската газова компания "Ени", както и сръбската държавна компания "Нафтена индустрия на Сърбия". Засега стойността на проекта се изчислява на 15 млрд. евро, предвижда се горивото да потече по тръбата през 2015 г. "Южен поток" обаче няма да е единствената тема на газовата щафета, която започва днес в София. На нея големите европейски компании ще предадат послание към държавните лидери на страни от Европа, Азия, Северна Африка и САЩ.
Първият газов форум започва в 9,30 ч. Открива го премиерът Сергей Станишев в хотел "Кемпински". На него ще присъстват европейски енергийни гиганти като "Газ дьо Франс", "Газпром", RWE, ОMV, Шел, "Едисон", ДЕПА и др. Най-големият играч обаче е "Набуко пайплайн" - компанията, учредена специално за едноименния газопровод. Две са основните теми, които ще се обсъждат днес - едната е "Политики и механизми за енергийните доставки", а другата - за тяхната диверсификация, където приоритетите са "Набуко", "Южен поток", междусистемните връзки с газопреносните мрежи на съседните държави, изграждането на терминал за втечнен газ в Гърция. Идеята е форумът да приключи с обща декларация от участниците, която да бъде предадена на лидерската конференция. Тя пък започва в 14,40 ч в НДК. Открива я президентът георги Пъравнов. Присъстват 10 лидери, посланици, министри и представители от 29 държави и организации. От няколко дни вече е ясно, че Русия, която е основен радетел за "Южен поток", ще бъде представена не от преимера или президента си, а от министъра на енергетиката Сергей Шматко. В същото време Европейският съюз, чиято основна цел е реализацията на "Набуко", ще участва на най-високо ниво - с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. Това няма как да не наклони везните към европейския проект, коментират експерти. /БЛИЦ