Заместник - изпълнителният директор на Фонд "Земеделие" и пряко отговарящ за Агенция САПАРД Константин Паликарски заяви пред БНР, че е възможно България да бъде санкционирана да връща пари на ЕС платени вече по втората мярка по програма САПАРД.
Според Паликарски извадените имена на злоупотребили фирми фигурират в регистъра за нередностите на агенцията.
"Спрямо тях сме установили, че има сериозни нарушения, регистрирани като съмнения за измама. Всички материали са предадени на прокуратурата.
Опитваме се да си съберем парите от тези фирми, което никак не е лесна работа. Някои от тях няма да бъдат възстановени, защото примерно се оказва, че фирмата не съществува, не извършва дейност," обясни Константин Паликарски.
Той посочи, че абсолютният максимум, който може да се върне, е 20 милиона евро. Това са разпределените средства през изминалите две години.
САПАРД е единствената програма, която успя да изгради вътрешни механизми и започна да ги прилага толкова стриктно и ефективно, че да убеди нашите европейски партньори, че нещо се е променило. Това е и причината, поради която тя е удължена, отбеляза заместник директорът на Фонд "Земеделие". /БЛИЦ