Българската държава няма намерение да заделя финансов ресурс за строежа на VІІ и VІІI блок на АЕЦ "Козлодуй". Те са изцяло в ръцете на частните инвеститори. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред журналисти.
Засега такъв интерес е заявен и ако бъде потвърден, няма причина да не работим в такава насока, каза още енергийният министър. Български компании обаче няма да участват в проекта. "Ядрената енергетика не е хоби на българските фирми", каза Димитров и допълни, че става въпрос за големи имена в енергетиката. 
Стана ясно също така, че са предявени претеции към посредниците, заради спрените доставки на природен газ по време на кризата. По думите на Димитров загубите на „Булгаргаз” са символично малки в сравнение със загубите на икономиката ни. Той обаче отказа да коментира колко точно са загубите на българското дружество, но каза, че те са с пъти по-малки и за държавата ни било по-важно да бъдат компенсирани загубите на икономиката като цяло. 
На въпрос, дали намаляването на цената на природния газ ще  доведе до намаляване и цената на парното, министърът каза, че ще бъде направен анализ на предложениет на "Булгарзгаз" за намаляване с 11,56 на сто на цената на прирден газ и ако има резерви, то те ще бъдат използвани, както трябва.         
По отношение на АЕЦ „Белене” Димитрво каза, че "Атомстройекспорт" иска да има оскъпяване на  оборудването, което се прави в Русия, заради инфлацията там. Обаче България трябва да се позовава на българската инфлация. Министърът посочи, че според нашите юристи трябва да се ползва средноевропейската инфлация. „В договора е записана инфлацията по Евростат”, каза той.
Министърът допълни, че има искане част от доставките за някои наши съседи да минават по досегашната мрежа и тя да се включи към „Южен поток”. По думите му обаче това няма как да се случи. Това е газопровод, различен от българската газопреносна мрежа и ние няма да допуснем сливането на сегашната мрежа с „Южен поток”. Всички разговори за изграждането на „Южен поток” са за строителство на паралелни връзки, но не и за поглъщане на участници от сегашната мрежа. По думите му не може да се твърди, че нашата газопреносна мрежа е станала собственост на „Газпром”.
По време на обществено обсъждане на Енергийната стратегия на България до 2020 г. енергинйният министър заяви, че целта на Енергийната стратегия е постигане на баланс между енергийните цели и икономическия растеж. За България националната цел е по-ниска от европейската, която е 20% до 2020 г. - 16% енергия от Възобновяеми енергийни източници. През 2020 г. трябва да има 20% енергийно спестяване, тук националната цел е 50%.
Европейската цел е намаляването на вредните емисии на въглероден двуокис с 20%. За нас е позволено  да увеличим емисиите си с 20 на сто до 2020 г. спрямо 2005 г. В периода 2018 – 2020 г. е предвидено реализацията на газови централи.
Десислава Вангелова/БЛИЦ