Все повече британски фирми преместват центровете си за услуги в България. Преди дни лондонският вестник „Дейли мейл” дори писа, че страната тихомълком започва да измества Индия като място за аутсорсинг.
Както отбелязва кореспондентът на Дойче Веле в Лондон Андрей Владов, ако иска да бъде конкурентноспособна в този бизнес, България ще трябва да запази ниски цените на работната си сила.
Проверка на банкова сметка по телефона или проблем с интернет-връзката – британците вече са свикнали, че когато позвънят на фирмата доставчик, от другия край на линията ще чуят глас, който говори с индийски акцент. Има голяма вероятност обаче все по-често телефонните услуги да звучат с българска тоналност. „Индия може да загуби короната си като център за аутсорсинг, тъй като някои от най-големите британски фирми започват да гледат към България, а не към Бангалор”, отбелязва лондонският „Дейли мейл”. В края на януари компанията за залагания „Уилям Хил” обяви, че открива работни места в България, а компютърният гигант „Хюлет Пакард” вече има свой център в София.
Шансовете на България в аутсорсинга
Националната агенция по аутсорсинг обединява компаниите във Великобритания, които се занимават с изнасяне на дейности в чужбина. Нейният говорител Кери Халард смята, че все още е твърде рано да се говори за България като за важен играч в тази област:
„Не бих казала, че в момента България има шансове да открадне короната на Индия, но като дестинация за офшоринг на услуги тя все повече се превръща в сила, с която трябва да се съобразяваме. Индия е с много добре установени позиции и развит пазар и не смятам, че ще загуби водещото си място. Но в цял свят вече се появяват претенденти, които са конкурентноспособни и България е един от тях”, посочва Кери Халард.
Тя добавя, че сега на британските компании им излиза по-евтино да преместват центровете си за телефонни услуги в България, където има квалифицирани специалисти както за обработка на база данни, така и за развитие на софтуерни продукти:
„Работните заплати са невероятни ниски, България е много по-близка до западната култура, което очевидно е доста привлекателно за фирмите от Обединеното кралство. Освен това в страната има много добри експерти, особено в компютърната област. И не на последното място, техният английски е много добър”, казва представителката на британската Национална агенция по аутсорсинг.
България трябва да се поучи от грешките на другите
Според нея обаче не трябва да се очаква, че пренасянето на услуги ще се отрази бързо на българската икономика: „Бих казала, че това ще има осезаем ефект, само ако в България се поучат от това, което се случи с други офшорни дестинации. Ако погледнем Индия, напливът на чуждестранни фирми доведе до повишаване на заплатите. Освен това имаше много голямо текучество на работна ръка поради голямата конкуренция. За британските компании това означаваше спад в качеството на услугата, която предлагаха. България трябва да се предпази от подобно развитие”, съветва Кери Халард.
Говорителката на Британската асоциация по аутсорсинг изтъква, че освен това България е изправена пред силна конкуренция: „Русия е много голям конкурент в областта на компютърния аутсорсинг. При обработката на бизнес данни много фирми се насочват към Африка. Там се изнася обработката на информация, на молби за отпускане на заеми, на застраховки – особено в страни като Египет и Кения. При телефонните услуги много конкурентноспособни са Филипините, Шри Ланка и Малта”, казва Кери Халард от Британската асоциация по аутсорсинг. /БЛИЦ