Винарска изба Едоардо Миролио е флагман на модерното лозаро- винарство в България. Изградена е през 2002 край с. Еленово на 15 км от Нова Загора с инвестиции от над 20 милиона лева. Самата изба е архитектурен шедьовър с препратки и към древността, и към бъдещето, а е оборудвана с техника от световните образци на модерното винарство. Оградена е от лозя по примера на класическите шата във Франция и Италия, като хълмистите лозови масиви край езеро и ливади, луксозният хотел и ресторантът са отлични условия за винен туризъм.
Зад цялата красота на вградената сред природата изба лежат нейните съкровища &ndash; вина, които не се забравят, ако се опитат. Те са направени от 210 хектара собствени лозя, в които се глезят 15 сорта грозде. Италианецът Едуардо Миролио знае, че визитката на всяка изба по света трябва да са местните сортове грозде. <br /> <br /> Затова и наред с &bdquo;Шардоне&ldquo;, &bdquo;Траминер&ldquo;, Совиньон блан&ldquo;, &bdquo;Вионие&ldquo;, &bdquo;Пино ноар&ldquo;, Каберне совиньон&ldquo;, Каберне фран&ldquo; или &bdquo;Сира&ldquo;, избата акцентира върху типичните български сортове &bdquo;Мавруд&ldquo;, &bdquo;Рубин&ldquo;, Букет&ldquo;, &bdquo;Мелник 55&ldquo;. &bdquo;Идеята е да развиваме местните сортове и в специална серия да покажем лишцето на България&ldquo;, казва главният технолог Десислава Байчева. <br /> <br /> Тя припомня, че на дегустации в Милано миналата година &bdquo;Мавру,д 2009&ldquo; от Еленово събра 92 точки, които осигуряват златен медал. Отлични отзиви втора поредна година има и за &bdquo;Букет ново&ldquo;, който се прави по въглекисела мацерация, т.е. вино от типа на божолето. <br /> Като избирате вино, знайте, че лозята на &bdquo;Едуардо Миролио&ldquo; не се обработват с химически препарати, а само с натурални торове и продукти. И във виното не се влагат химикали. <br /> <br /> Затова вече са сертифицирани като биопродукти &bdquo;Букет&ldquo; и &bdquo;Вионие по Траминер&ldquo;, а скоро към семейството на био вината ще се присъедини и купажът &bdquo;Мавруд&amp; Рубин&ldquo;. Идеята е вината от всички местни сортове да получат сертификат за чисти природни еликсири. <br /> Винарната &bdquo;Едуардо Миролио&ldquo; предлага пълната гама вина за всеки вкус и всеки джоб. Най-популярната серия регионални вина със сменена визия е &bdquo;Св. Илия&ldquo; .<br /> <br /> Следва стилната &bdquo;Е. Миролио&ldquo;, а по-нагоре в класацията е серията &bdquo;Еленово&ldquo;, която предлага сортови вина в бароков стил. За най-изтънчените вкусове избата е създала и две вина, гордост за всяка световна енотека. Това са &bdquo;Пино ноар резерва&ldquo; и &bdquo;Соли Инвикто&ldquo;. <br /> Висш питолаж във винарството е и серията пенливи вина, за която е абониран Европарламента в Брюксел. Това са &bdquo;Брут розе&ldquo;, направено от 2-годишна резерва на &bdquo;Пино ноар&ldquo;, и &bdquo;Блан де Блан&ldquo; от шардоне. <br /> <br /> От това вино редовно зарежда ресторант с &bdquo;Мишлен&ldquo; в Белгия. Но не е необходимо да пътувате дотам, за да го опитате. Съчетайте винарската си културата с разходка до Еленово. В имението &bdquo;Едуардо Миролио&ldquo; може да се опита всякакво вино в залата за дегустация, към избата има уютен бутиков хотел и ресторант. <br /> <br /> <u><strong>Наградите:</strong></u><br /> <br /> Вината на &bdquo;Едуардо Миролио&ldquo; имат и редица престижни награди: <br /> <br /> Мундус вини 2014 г.от 2671 вина, 24 са били българските.<br /> Журито от 150 човека е от 26 страни и са присъдили 3 бр. златни медали на нашата винарска изба &bdquo;Едуардо Миролио&ldquo; от следните вина:<br /> <br /> -<strong><em> ELENOVO Merlot 2010 - Gold Medal-рубинено червен цвят със пурпурни отенъци.аромат от плодове на синя слива с лек ванилов нюанс.Вкус-плътно добре узряло,балансирани танини,хармонично,сочно,плодово свеж финал и дълъг послевкус.отлежава 18месеца в барици от френски дъб.подходящо за жълти сирена,червени меса и запечени ястия <br /> <br /> - ELENOVO Cabernet Franc 2010 - Gold Medal-рубинен цвят.ароматъсещане на зрели черни черешии вишни,впетени нюанси на какао,гъби и пикантни подправки.вкус-мощно вино със мека киселинност пулсираща елегантност и хармония.Усещане на сочни зрели плодове..отлежава 15месеца в 225л.барици от френски дъп.Подходящо за ароматни териниот меса или черен дроб с подравки.печени и задушени агнешки меса.патешко и гъше месо със сладко кисели сосове.както и пернат дивеубинено чтелешко месо с винен сос.<br /> <br /> - SOLI INVICTO 2010 - Gold Medal-сортов състав.Мерло,Кабарне Совининьон,Кабарне Фран и Сира.Цвят -наситено червено с пурпурни отенаци.Аромат-комплексен нос богат на ароматни пресни плодове,трюфели,ванилия и подправки.Вкус.-сочен и богат с компактно и закръглено тяло,кадифени и сладки танини с дълъг финал.Отлежава 18 месеца в 225л.барици от френски дъб.Подходящо за ароматни терини,печени и задушени агнешки меса.патешко ,гъше ,дивеч пикантни ястия от телешко. <br /> </em></strong><br /> От Винария 2014год.<br /> <br /> Златни медали:<br /> <br /> <strong><em>Свети Илия Мускат Отонел 2013г<br /> Свети Илия Шардоне 2013г.<br /> Розе де Ноар ЕМ-2013г.<br /> Шардоне Еленово 2010г.<br /> Мерло Еленово-2010г.<br /> Пино Неро Резерва 2011г.<br /> Естествено пенливо вино Розе де ноар-2008г.<br /> Сребърен медал<br /> Свети Илия Совиньон блан-2013г.<br /> Sent from my iPhone</em></strong><br /> <br /> За заявки и .... контакти: <br /> [email protected] <br /> gsm 0886 602 102 <br /> web:<a href="https://www.emiroglio-wine.com " target="_blank">www.emiroglio-wine.com</a> <br /> <br /> <br />