Нова Загора, България
10 Апр. 2014, 10:32
16855 прочита
Винарска изба Едоардо Миролио е флагман на модерното лозаро- винарство в България. Изградена е през 2002 край с. Еленово на 15 км от Нова Загора с инвестиции от над 20 милиона лева. Самата изба е архитектурен шедьовър с препратки и към древността, и към бъдещето, а е оборудвана с техника от световните образци на модерното винарство. Оградена е от лозя по примера на класическите шата във Франция и Италия, като хълмистите лозови масиви край езеро и ливади, луксозният хотел и ресторантът са отлични условия за винен туризъм.
Зад цялата красота на вградената сред природата изба лежат нейните съкровища – вина, които не се забравят, ако се опитат. Те са направени от 210 хектара собствени лозя, в които се глезят 15 сорта грозде. Италианецът Едуардо Миролио знае, че визитката на всяка изба по света трябва да са местните сортове грозде. <br />
<br />
Затова и наред с „Шардоне“, „Траминер“, Совиньон блан“, „Вионие“, „Пино ноар“, Каберне совиньон“, Каберне фран“ или „Сира“, избата акцентира върху типичните български сортове „Мавруд“, „Рубин“, Букет“, „Мелник 55“. „Идеята е да развиваме местните сортове и в специална серия да покажем лишцето на България“, казва главният технолог Десислава Байчева. <br />
<br />
Тя припомня, че на дегустации в Милано миналата година „Мавру,д 2009“ от Еленово събра 92 точки, които осигуряват златен медал. Отлични отзиви втора поредна година има и за „Букет ново“, който се прави по въглекисела мацерация, т.е. вино от типа на божолето. <br />
Като избирате вино, знайте, че лозята на „Едуардо Миролио“ не се обработват с химически препарати, а само с натурални торове и продукти. И във виното не се влагат химикали. <br />
<br />
Затова вече са сертифицирани като биопродукти „Букет“ и „Вионие по Траминер“, а скоро към семейството на био вината ще се присъедини и купажът „Мавруд& Рубин“. Идеята е вината от всички местни сортове да получат сертификат за чисти природни еликсири. <br />
Винарната „Едуардо Миролио“ предлага пълната гама вина за всеки вкус и всеки джоб. Най-популярната серия регионални вина със сменена визия е „Св. Илия“ .<br />
<br />
Следва стилната „Е. Миролио“, а по-нагоре в класацията е серията „Еленово“, която предлага сортови вина в бароков стил. За най-изтънчените вкусове избата е създала и две вина, гордост за всяка световна енотека. Това са „Пино ноар резерва“ и „Соли Инвикто“. <br />
Висш питолаж във винарството е и серията пенливи вина, за която е абониран Европарламента в Брюксел. Това са „Брут розе“, направено от 2-годишна резерва на „Пино ноар“, и „Блан де Блан“ от шардоне. <br />
<br />
От това вино редовно зарежда ресторант с „Мишлен“ в Белгия. Но не е необходимо да пътувате дотам, за да го опитате. Съчетайте винарската си културата с разходка до Еленово. В имението „Едуардо Миролио“ може да се опита всякакво вино в залата за дегустация, към избата има уютен бутиков хотел и ресторант. <br />
<br />
<u><strong>Наградите:</strong></u><br />
<br />
Вината на „Едуардо Миролио“ имат и редица престижни награди: <br />
<br />
Мундус вини 2014 г.от 2671 вина, 24 са били българските.<br />
Журито от 150 човека е от 26 страни и са присъдили 3 бр. златни медали на нашата винарска изба „Едуардо Миролио“ от следните вина:<br />
<br />
-<strong><em> ELENOVO Merlot 2010 - Gold Medal-рубинено червен цвят със пурпурни отенъци.аромат от плодове на синя слива с лек ванилов нюанс.Вкус-плътно добре узряло,балансирани танини,хармонично,сочно,плодово свеж финал и дълъг послевкус.отлежава 18месеца в барици от френски дъб.подходящо за жълти сирена,червени меса и запечени ястия <br />
<br />
- ELENOVO Cabernet Franc 2010 - Gold Medal-рубинен цвят.ароматъсещане на зрели черни черешии вишни,впетени нюанси на какао,гъби и пикантни подправки.вкус-мощно вино със мека киселинност пулсираща елегантност и хармония.Усещане на сочни зрели плодове..отлежава 15месеца в 225л.барици от френски дъп.Подходящо за ароматни териниот меса или черен дроб с подравки.печени и задушени агнешки меса.патешко и гъше месо със сладко кисели сосове.както и пернат дивеубинено чтелешко месо с винен сос.<br />
<br />
- SOLI INVICTO 2010 - Gold Medal-сортов състав.Мерло,Кабарне Совининьон,Кабарне Фран и Сира.Цвят -наситено червено с пурпурни отенаци.Аромат-комплексен нос богат на ароматни пресни плодове,трюфели,ванилия и подправки.Вкус.-сочен и богат с компактно и закръглено тяло,кадифени и сладки танини с дълъг финал.Отлежава 18 месеца в 225л.барици от френски дъб.Подходящо за ароматни терини,печени и задушени агнешки меса.патешко ,гъше ,дивеч пикантни ястия от телешко. <br />
</em></strong><br />
От Винария 2014год.<br />
<br />
Златни медали:<br />
<br />
<strong><em>Свети Илия Мускат Отонел 2013г<br />
Свети Илия Шардоне 2013г.<br />
Розе де Ноар ЕМ-2013г.<br />
Шардоне Еленово 2010г.<br />
Мерло Еленово-2010г.<br />
Пино Неро Резерва 2011г.<br />
Естествено пенливо вино Розе де ноар-2008г.<br />
Сребърен медал<br />
Свети Илия Совиньон блан-2013г.<br />
Sent from my iPhone</em></strong><br />
<br />
За заявки и .... контакти: <br />
[email protected] <br />
gsm 0886 602 102 <br />
web:<a href="https://www.emiroglio-wine.com " target="_blank">www.emiroglio-wine.com</a> <br />
<br />
<br />