Български и корейски фирми от леката промишленост се договориха да стартират работа по съвместни поръчки за доставки на текстилни изделия за сезон пролет-лято за ЕС на бизнес форума, организиран от Асоциацията на вносителите в Корея. За тази цел ще бъдат създадени смесени дружества с краен износител България, съобщиха от МИЕ.

Фирмите са се споразумели и за създаване на съвместни предачници за трикотажни изделия, както и за създаване и популяризиране на съвместни марки.
Вариантите за съвместна дейност бяха договорени в меморандум за сътрудничество в областта на текстила и облеклото между Корейската федерация на текстилната индустрия и Българската асоциация на дружествата от леката промишленост. Документът беше подписан по време на посещението тази седмица на наша делегация в Южна Корея, водена от зам.-министъра на икономиката и енергетиката Ана Янева.
В тази връзка зам.-министър Янева отправи покана към председателя на Асоциацията на вносителите в Корея Ван Хи Ким да посети България за среща с потенциални износители за Корея. „Очакваме да ни предложите специфични за България продукти, които да внасяме в нашата страна”, обясни Ван Хи Ким.
След срещата между българската делегация и заместник-председателя на икономическата комисия на управляващата в Корея Велика национална партия стана ясно, че има политическа воля от южнокорейска страна за откриване на самолетна линия София-Сеул. Стъпки по създаването й ще продължат с посещение на работна група от български експерти в Южна Корея и разговори с Корейските авиолинии./БЛИЦ