Премиерът Бойко Борисов дава извънреден брифинг в Министерски съвет. Стана ясно, че днес Русия сваля цената на газа за България.

"Искам да благодаря на колегите за огромните усилия които положиха. Близо 7 месеца вървяха тези преговори. През това време трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора. Не е случайно, че това се случва точно на Трети март - има символика", заяви Борисов.

"Неслучайно днес на 3 март от "Газпром" ни върнаха договора подписан. Днес сутринта ни върнаха подписан договор, който е с най-голямото намаление на всички държави, които предоговаряха цените - над 40%, не четири - над 40. Двата интерконектора от Гърция за България и от Турция за Сърбия и Унгария не само, че са от полза за държавата, със стара дата ще възстановим на индустрията над 150 млн. лв.

Добре свършена работа. Диверсификацията и конкуренцията реално ни показаха как пада цената на газа. Надявам се в късните следобедни часове да се видим пак. Нека националният празник да ни обединява, когато нашите експерти са си свършили добре работата и да се гордеем, че сме българи. И днес на нашата граница имаме нула миграционен проблем", каза премиерът Борисов.

"Мисля, че намаляването на цената на руския газ с над 40%, е новина, дори и за вас. Ако имаш на пазара 1 кг. домати за 2 лв. и ако се намали цената с 40%, как ще се отрази на домакинята", завърши Борисов, обръщайки се към медиите.

"Новото допълнение съдържа новата ценова формула. В резултат на хъбовата компонента, Булгаргаз ще предложи на КЕВР цена от 27,26 лв. за мегават час - намаление с 40%.

Очакваната цена е калкулирана на база за петролните продукти, курсът на долара към 2 март и хъбовата компонента. Може да има и леко отклонение в едната или другата посока. Това намаление се явява най-голямото в търговските отношения и ще има значителен ефект върху българската икономика. Новата формула ще се прилага ретро-активно, считано от 5 август 2019 г.", каза шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Той уточни, че с подписаните нови, по-ниски цени, "Газпром" ще върне надвзетите суми от август 2019 г. на "Булгаргаз", а те от своя страна ще бъдат върнати на родния бизнес, който е платил разликата.

"Булгаргаз ще предложи утвърждаване на цени, с които ще бъде върната на клиентите сума в размер на 150 млн. лв. с ДДС. Заявяваме своята готовност, в момент, в който регулаторът потвърди новите цени, тези средства да бъдат възстановени до един месец", допълни Павлов.

"Честит празник и от мен. Днес е един хубав ден за България, защото постигаме е безпрецеднетен успех с цената на природния газ", заяви енергийният министър Теменужка Петкова.